Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Mechanika tuhých telies

«»
Prípona
.doc
Typ
ťahák
Stiahnuté
2 x
Veľkosť
8,5 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
36023
Posledná úprava
17.06.2011
Zobrazené
1 026 x
Autor:
dydy10
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
14. Vysvetlite základné pojmy, s ktorými sa stretnete pri prútových sústavách, napíšte vzťah pre posúdenie tvarovej a statickej určitosti.
Prútová sústava - sústava založená zo štíhlych telies, kt. sú navzájom pospájané ideálnymi kl´bmi – styčníkmi, Štíhle teleso – štíhly prút – zaťažený je v koncových bodoch, sú namáhané na ťah a tlak, Styčník – hmotný bod v rovine, pre kt vieme vypočítať len 2 neznáme osové sily Metódy riešenia prútových sústav: 1) styčníková - princip metody spociva v uvolneni kazdeho stycnika prutovej sustavy v kt posobi CRSS...

15. Vysvetlite použitie a princíp analytického riešenia prútovej sústavy priesečnou metódou.
Priesecnu metodu pouzivame:
- ak nemozeme pouzit metodu stycnych bodov, pretoze v prutovej sustave sa nachadzaju iba stycniky, v kt sa spajaju 3 a viac prutov, - ak chceme zjednodusit vypocet urcenim osovych sil a 3 prutoch a dalej pokracovat riesenim jednoduchej prutovej sustavy metodou stycych bodov,
- ak chceme vykonat kontrolu spravnosti urcenia iba v niektorych osovych silach. Princip analytickeho riesenia: a) urcime najskor vnutornu a vonkajsiu staticku a tvarovu urcitost, b) vonkajsie vazbove reakcie urcime z podmienok rovnovahy pre uvolnene prutove teleso...

16. Vysvetlite princíp analytického riešenia prútovej sústavy styčníkovou metódou.
a) urcime vnutornu a vonkajsiu staticku a tvarovu urcitost, b) v ulozeniach pruroveho telesa zvolime prislusne vazbove reakcie, ich orientacia je lubovolna, c) vsetkym prutom priradime osove sily ako ucinky na stycnikoch, d) Pre uvolnene prutove teleso napiseme podmienky rovnovahy...

Kľúčové slová:

mechanika

statika

prútová sústava

uvoľňovanie

pohybové rovnice

silová sústava



Obsah:
  • 1. Vysvetlite, čím sa zaoberajú jednotlivé časti mechaniky tuhých telies: statika, kinematika, dynamika. Vysvetlite nasledujúce pojmy: hmotný bod, dokonale tuhe teleso, sila.
    2. Definujte moment sily k bodu a moment silovej dvojice. Dokážte, že moment silovej dvojice nezávisí od polohy vzťažného bodu ku ktorému moment určujeme.
    3. Vysvetlite princíp momentovej (Varignonovej) vety, dokážte ju.
    4. Definujte centrálnu rovinnú silovú sústavu. Napíšte podmienky pre jej rovnováhu a rovnice základného nahradenia.
    5. Definujte všeobecnú rovinnú silovú sústavu. Napíšte podmienky pre jej rovnováhu a rovnice základného nahradenia.
    6. Definujte rovinnú rovnobežnú silovú sústavu a napíšte pre ňu podmienky základného nahradenia a podmienky rovnováhy.
    7. Odvoďte vzťah pre určenie polohového vektora ťažiska priestorovej sústavy tiažových síl.
    ...
    41. Napíšte vzťahy pre deviačné momenty pre tuhé teleso. Napíšte závislosti medzi niektorými momentmi zotrvačnosti a vysvetlite pojem: polomer zotrvačnosti.
    42. Napíšte vzťahy pre hybnosť telesa, moment hybnosti, kinetickú energiu a pohybové rovnice ak teleso koná posuvný pohyb.
    43. Napíšte vzťahy pre hybnosť telesa, moment hybnosti, kinetickú energiu a pohybové rovnice ak teleso koná rotačný pohyb okolo stálej osi rotácie.
    44. Napíšte vzťahy pre hybnosť telesa, moment hybnosti telesa, kinetickú energiu a pohybové rovnice ak teleso koná všeobecný rovinný pohyb.
    45. Opíšte princíp riešenia dynamiky sústav telies metódou uvoľňovania.
    Pre kazde uvolnene