Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Verejná správa

«»
Prípona
.doc
Typ
štátnicové otázky
Stiahnuté
5 x
Veľkosť
1,6 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
25837
Posledná úprava
09.07.2009
Zobrazené
1 844 x
Autor:
bimbulka
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
a) Verejná správa a jej charakteristické črty
b) Typy hospodárskej politiky
c) Ciele a inštitúty fiškálnej politiky

a) Verejná správa a jej charakteristické črty

Verená správa (VS)– je správa verejných záležitostí, ktorá sa realizuje ako prejav výkonnej moci v štáte. Pre túto výkonnú moc je charakteristické, že ide predovšetkým o verejnú moc ktorou nedisponuje len štát, ale aj neštátne subjekty, ktoré vykonávajú správu verejných záležitostí.
Verejná moc v tomto zmysle má základ v štátnej moci a prejavuje sa ako decentralizovaná štátna moc. Subjekty spoločne so štátom zabezpečujú VS.
VS je správou vo verejnom záujme a subjekty ktoré ju vykonávajú, ju realizujú ako právom uloženú povinnosť. Súkromná správa spravuje len súkromné záležitosti, vykonávajú ju len súkromné osoby, ktoré sledujú svoje vlastné ciele.
Pojem VS sa vymedzuje v organizačnom a funkčnom poňatí. Organizačné poňatie - štát predstavuje VS, je reprezentovaný vlastnými orgánmi a verejnoprávne subjekty sú predstavitelia a nositelia verejnej moci.
V rovine štátnej činnosti môžeme VS vymedziť ako štátnu činnosť, ktorú vykonáva štát, popri zákonodarstve a súdnictve. No verejnú správu vykonávajú aj verejnoprávne subjekty, verejnoprávne korporácie a mimovládne organizácie. Majú osobitný okruh činností, ktoré podporujú plnenie štátnych a verejných úloh. Sú to verejnoprávne korporácie zriaďované zákonom a financované celkom alebo čiastočne zo štátnych prostriedkov. Podliehajú štátnemu dozoru.
Vymedzenie funkčné poňatia môžeme označiť ako výkonnú činnosť štátu, ktorý je základným verejnoprávnym subjektom, zabezpečujúcim prostredníctvom jeho orgánov, výkonnú činnosť spolu s ďalšími verejnoprávnymi subjektmi pri spravovaní verejnoprávnych záležitostí, ktorá je realizovaná ako prejav výkonnej moci v štáte.


Kľúčové slová:

verejná správa

hospodárska politika

fiškálna politika