Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 034   projektov
0 nových

Studená vojna a mierové iniciatívy 20.storočia

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
3 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
18468
Posledná úprava
08.02.2009
Zobrazené
929 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Popis:
Studená vojna. Toto slovné spojenie vyjadruje viac ako štyridsaťročný úsek moderných dejín. Bola to vojna, ktorá prebiehala na viacerých frontoch po celom svete. Tak ako každá vojna, aj táto sa skladala z mnohých viditeľných aj neviditeľných bitiek a boli chvíle keď sa, obrazne povedané, víťazstvo klonilo raz na jednu, raz na druhú stranu.
Stáli proti sebe nezmieriteľný nepriatelia a snažili sa vybojovať víťazstvo všetkými dostupnými prostriedkami. V tomto konflikte sa používali aj reálne zbrane, a nielen ako potencionálna hrozba. Využívali ich vo svoj prospech nielen generáli na bojiskách, ale aj politici pri rokovacích stoloch. Paradoxne vznik studenej vojny sa datuje rovnako ako ukončenie najničivejšieho celosvetového konfliktu – 2. svetovej vojny.
Vojnový konflikt oslabil Európu vojensky aj ekonomicky. Prejavilo sa to postupným vymaňovaním kolónií spod vplyvu Francúzska, Británie, Holandska a ďalších. V priebehu krátkeho času tak Európa prišla o svoje vedúce postavenie a svetovú politiku ovládli dve superveľmoci USA a ZSSR. Svet sa stal bipolárnym.

Kľúčové slová:

Studená vojna

mierové iniciativy