Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 035   projektov
0 nových

Starostlivosť o umierajúceho a mŕtve telo

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
24 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
24456
Posledná úprava
21.05.2009
Zobrazené
10 500 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Tanatológia je veda, ktorá sa zaoberá smrťou. Smrť sa berie ako zastavenie riadiacej činnosti organizmu, ktoré sa dokazuje vymiznutím elektrickej aktivity mozgu pri EEG vyšetrení.
Fázy umierania :
 Agónia : zlyhávanie až zanikanie tkanív (orgánov) a ich životných funkcii. Ide o ochabovanie celého organizmu, pričom sú však základné telesné funkcie (srdcová, udržiavanie TT ) zachované. Funkcie zlyhávajúcich orgánov sa však môžu ešte samy uchovať.
 Klinická smrť : prejavuje sa chýbaním vonkajších prejavov základných životných funkcii. Dýchanie a krvný obeh sa dajú pomocou špeciálnych prístrojov udržiavať, kým nenastane rozklad mozgu.
 Biologická smrť : keď mozog neprejavuje nijakú aktivitu, t.j. nastala mozgová smrť. Po biologickej smrti prebieha v tele celý rad chemických a fyzických procesov, ktoré vedú k úplnému rozkladu tela.
Vzhľad umierajúceho
Krátko pred smrťou sa zjavuje agonálne dýchanie, ktoré sa vyznačuje lapanými dychmi tak, ako po častiach ochrnuje dýchacie centrum. Činnosť srdca je nepravidelná, pulz sa dá ťažko nahmatať. Vzhľad chorého je zmenený. Koža je bledá, až sivá, okolo úst a na koncoch prstov cyanotická. Oči sú vpadnuté, s tmavými kruhmi. Niekedy sú naširoko otvorené s neprítomným výrazom, inokedy polo zatvorené až zatvorené . Nastáva samovoľný odchod moči a stolice. Stav vyúsťuje do celkového zlyhania orgánov, až sa životné funkcie dýchanie a srdcová činnosť zastavia.

Kľúčové slová:

Starostlivosť

tanatológia

umieranie

mŕtve telo

úmrtie

hospic

ošetrovateľstvo

tanatopsychoterapia