Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Neplodnosť a choroby reprodukčného traktu žrebcov

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
1 x
Veľkosť
0,3 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
46034
Posledná úprava
24.08.2015
Zobrazené
855 x
Autor:
mvdralex
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Hoci sa chov koní za posledných 50 rokov značne rozvinul, výskum v oblasti reprodukcie nedosiahol úroveň, ktorá existuje u iných druhov zvierat. Značná časť výskumu u koní bola zameraná na pochopenie plodnosti žrebca. Popisuje sa veľa faktorov ovplyvňujúcich plodnosť žrebca, vrátane rôznych chorôb. Klinickí pracovníci by mali mať praktické znalosti reprodukčnej fyziológie a charakteristiky “ideálneho” žrebca, znalosť vonkajších a vnútorných vplyvov na plodnosť žrebca a ovládať metódy na posúdenie semena pred hodnotením plodnosti žrebca. Táto kapitola sa zaoberá niektorými chorobami, ktoré ovplyvňujú plodnosť žrebca.

Hodnotenie by malo odhadnúť fertilitu žrebca v porovnaní so žrebcami, ktorých plodnosť je známa. Od žrebcov sa očakáva dosiahnutie aspoň 75% žrebnosti, pri prirodzenom pripúšťaní 40-tich kobýl alebo umelou inseminácoiu 120-tich kobýl. Tieto počty platia pre jedno pripúšťacie obdobie, dobrý management a kobyly s dobrou plodnosťou.

Žrebce možno použiť na prácu alebo na chov a niekedy sa počas pripúšťacieho obdobia používajú na oboje. Bežne sa mladé žrebce používajú na pripúšťanie po úspešnej pracovnej kariére. Žrebce by mali byť schopné pripúšťania a práce počas tej istej pripúšťacej sezóny, ale fyzicky náročný športový výkon nepriaznivo ovplyvňuje produkciu spermií.

Hodnotenie reprodukčnej schopnosti žrebcov sa vykonáva za týchto okolností: v prípadoch, že semeno má byť zmrazené na neskoršie použitie alebo schladené na okamžitý transport; v prípade zmeny pripúšťacej metódy; pred kúpou; kvôli nárastu počtu kobýl vybraných na nadchádzajúce pripúšťacie obdobie; po vážnom zranení alebo systémovej chorobe; alebo v prípade podozrenia na zníženú plodnosť. Pravidelné hodnotenie dennej produkcie spermií je najčastejšie potrebné po chorobe alebo poranení, alebo pri náraste počtu vybraných kobýl. Po hodnotení by mal byť žrebec klasifikovaný ako plodný, subfertilný alebo neplodný na zamýšľané použitie.
...

Kľúčové slová:

reprodukcia

kone

fertilita

kobyla

žrebec

plodnosť



Obsah:
  • Neinfekčné príčiny subfertility
    Telesná trauma
    Hemospermia
    Kožné afekcie
    Neschopnosť skoku a kopulácie
    Obštrukcia močového traktu
    Psychická trauma
    Poruchy močového systému a endokrinné poruchy
    Infekčné choroby
    Chirurgická terapia ochorení postihujúcich reprodukčné orgány žrebca
    Hydrocele
    Torzia semenného povrazca
    Hematocele
    Neoplázie semenníkov
    Varicocele
    Poranenia penisu a predkožky
    Parafimóza alebo prolaps penisu
    Fimóza
    Neoplázie penisu a predkožky
    Letné vyrážky
    Priapizmus
    Hemospermia