Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Hudba a vyvolávanie emócií

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
8 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
20420
Posledná úprava
02.03.2009
Zobrazené
5 975 x
Autor:
zabinka
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Čo je to vlastne hudba? Zabralo by nám veľmi veľa času a námahy, pokiaľ by sme našli správnu definíciu hudby, s ktorou by boli všetci spokojní, a s ktorou by všetci súhlasili. Každý jeden z nás by ju opísal úplne inak, ale som si istá, že podstata by bola jedna.
Hudba nás dokáže hlboko dojať a len málo ľudí je odolných voči jej kúzlu. Hudba je čímsi oveľa významnejším ako len neúčelným trávením voľného času, otvára nám brány do sveta citov.

Je veľa druhov zvukov a nie všetky sú pre nás príjemné. Keď si povieme o zvuku z hľadiska profesionálneho, tak zvuk je charakterizovaný intenzitou a kmitočtom, pričom zvuky s nepravidelným kmitočtom sú hluky, ktoré sú častokrát pre nás ľudí nepríjemné, a zvuky s pravidelným kmitočtom sú tóny. Práve tieto tóny, ktoré tvoria melódie sú pre nás príjemné a vyvolávajú v nás rôzne pocity, emócie, zmeny nálady a správania sa.
V súčasnosti nás hudba sprevádza na každom kroku, máme ju takmer všade – duniace rádia v autách, spievajúce vchody do kaviarni, reštaurácií, barov, rozprestiera sa vo veľkých obchodných centrách, v nemocniciach, v slúchadlách chodcov atd. Nové technické prostriedky prinášajú hudbu kamkoľvek, kde sa žije, baví a pracuje. Najväčšia skupina poslucháčov v súčasnosti patrí modernej hudbe, ale svoje zastúpenie majú aj folková, vážna a klasická hudba. Hudba má silný vplyv na človeka a o tom svedčí jej cielené využívanie. Cielené využívanie hudby sa nazýva muzikoterapia. Muzikoterapia je psychoterapeutická metóda, kde sa hudba využíva aktívne, alebo pasívne.

Kľúčové slová:

hudba

vplyv emócií na človeka

mizikoterapia