Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Finančná kríza

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
15 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
24713
Posledná úprava
27.05.2009
Zobrazené
1 528 x
Autor:
lenicka
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Ľudstvo je konfrontované s najťažšou a najzložitejšou ekonomickou krízou vo svojej histórii. Kríza nie je len finančná alebo len hospodárska, je finančno-hospodárskou. Je to hlboká systémová kríza. Súčasná kríza má 70-ročné korene, je výsledkom niekoľkých gordických uzlov, ktoré vznikli vo finančnej sfére Spojených štátov Amerických.
Kríza sa stala globálnou, lebo vznikla v najsilnejšej ekonomike sveta, ktorá má silný vplyv na ostatný vyspelý svet. Ekonomický rozvoj Spojených štátov v poslednej štvrtine minulého storočia, ale najmä v jeho poslednom desaťročí veľmi pripomína pyramídovú hru. Najvplyvnejší bankári, finančníci a boháči podľahli klamu, že sa bohatstvo dá najľahšie rozhojňovať vo sfére imaginárnych (virtuálnych) finančných transakcií.
Je možné, že sa tam vytvorili peniaze aj v miliardových sumách. Išlo však o špekulácie a machinácie, ktoré, tak ako každá nedovolená činnosť, musia byť potrestané. Sudcom a vykonávateľom rozsudku je reálny život, a preto sa teraz aj ekonomika Slovenskej republiky snaží nájsť riešenia na mnohé jej dopady.
Veľká časť finančného kapitálu sa odcudzila svojmu prirodzenému poslaniu: navyšovať sa cez úspešné projekty reálnej ekonomiky.

Kľúčové slová:

finančná kríza