Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Základy výživy človeka + vitamíny

«»
Prípona
.zip
Typ
prednášky
Stiahnuté
5 x
Veľkosť
0,2 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
41723
Posledná úprava
16.03.2013
Zobrazené
1 289 x
Autor:
ppc757
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Kompletné prednášky z výživy.

Tráviaca sústava
- Orálna časť (ústa, hltan, pažerák) senzorická akosť potravy, mechanické spracovanie, prehĺtanie, transport do žalúdka, trávenie a vstrebávanie v nepatrnej miere 15 – 20s.
- Žalúdok: trávenie (tráviace šťavy, žalúdočná šťava), 1–4 hod.
- Tenké črevo: dvanástnik , lačník, bedrovník ,trávenie potravy (enzýmy, motilita), vstrebávanie živín (sliznica, motilita), 7–9 hod
- Hrubé črevo: slepé črevo + červovitý prívesok (apendix), lačník (vzostupný, priečný, zostupný, sigmoidná kľučka), 25–30h.
vstrebávanie, vylučovanie
- Pankreas: pankreatická šťava, enzýmy, hormóny inzulín a glukagón
- Pečeň, žlčník: produkcia žlče, metabolizmus

TRÁVIACA SÚSTAVA
6 hlavných funkcii:
- prijatie potravy a nápojov
- sekrécia – bunky GI traktu a tráviacich orgánov sekrétujú okolo 7 l vody, kyseliny, pufrov a enzýmov do lumenu traktu
- miešanie a posúvanie – motilita
- trávenie – mechanické a chemické procesy. Mechanické trávenie (zuby, hladké svalstvo žalúdka a tenkého čreva). Chemické trávenie (hydrolýza veľkých molekúl)
- absorpcia (vstrebávanie)-absorbované látky vstupujú do krvi alebo lymfy a cirkulujú do buniek tela
- defekácia – odpad, nestrávené látky, baktérie, odlúpnuté bunky GI traktu a netrávený materiál
...

Ústna dutina
- mechanický reflex – žuvanie
- jazyk je tvorený z priečne pruhovaných svalov, chuťové poháriky, význam pri prehĺtaní potravy
- zuby (dentes): mechanické spracovanie potravy (uchopenie, delenie, rozmieľanie), rôzne tvarované zuby – koreň, krčok a korunka. 
- Stavba: sklovina ( pokrýva povrch korunky), zubovina ( hlavná hmota zuba), zubná dreň, zubný cement (povrch koreňa a krčka). - Dve generácie zubov: dočasný – mliečny chrup a trvalý (32). 4 druhy zubov: rezáky (dentes incisivi), očné zuby ( dentes canini), črenové zuby (dentes premolares), stoličky (dentes molares)
- Slinné žľazy: 3 páry veľkých slinných žliaz: príušná, podsánková, podjazyková. Množstvo drobných žliaz (neustála tvorba slín) Sliny – denne cca. 1 – 1,5l, enzými ptyalín ( α-amyláza), jazyková lipáza a peroxidáza. Obsahuje hlien ( mucín), baktericídnu látku lyzozým. 
...

Kľúčové slová:

výživa človeka

prednášky

tráviaca sústava

ústna dutina

tenké črevo

hrubé črevo

metabolizmus

peptidy

sacharidy

lipidy



Obsah:
  • Tráviaca sústava
    Ústna dutina
    Hltan (pharynx)
    Tenké črevo
    Hrubé črevo
    Metabolizmus zakladnych zivin a ich energeticka vytaznost
    Peptidy
    Transport zivin
    Aminokyseliny
    Sacharidy
    Lipidy