Popis:
		Kompletné prednášky z výživy.
Tráviaca sústava 
- Orálna časť (ústa, hltan, pažerák) senzorická akosť potravy, mechanické spracovanie, prehĺtanie, transport do žalúdka, trávenie a vstrebávanie v nepatrnej miere 15 – 20s.
- Žalúdok: trávenie (tráviace šťavy, žalúdočná šťava), 1–4 hod. 
- Tenké črevo: dvanástnik , lačník, bedrovník ,trávenie potravy (enzýmy, motilita), vstrebávanie živín (sliznica, motilita), 7–9 hod
- Hrubé črevo: slepé črevo + červovitý prívesok (apendix), lačník (vzostupný, priečný, zostupný, sigmoidná kľučka), 25–30h. 
vstrebávanie, vylučovanie
- Pankreas: pankreatická šťava, enzýmy, hormóny inzulín a glukagón
- Pečeň, žlčník: produkcia žlče, metabolizmus
TRÁVIACA SÚSTAVA 
6 hlavných funkcii:
- prijatie potravy a nápojov 
- sekrécia – bunky GI traktu a tráviacich orgánov sekrétujú okolo 7 l vody, kyseliny, pufrov a enzýmov do lumenu traktu 
- miešanie a posúvanie – motilita
- trávenie – mechanické a chemické procesy. Mechanické trávenie (zuby, hladké svalstvo žalúdka a tenkého čreva). Chemické trávenie (hydrolýza veľkých molekúl) 
- absorpcia (vstrebávanie)-absorbované látky vstupujú do krvi alebo lymfy a cirkulujú do buniek tela
- defekácia – odpad, nestrávené látky, baktérie, odlúpnuté bunky GI traktu a netrávený materiál 
...
Ústna dutina 
- mechanický reflex – žuvanie
- jazyk je tvorený z priečne pruhovaných svalov, chuťové poháriky, význam pri prehĺtaní potravy
- zuby (dentes): mechanické spracovanie potravy (uchopenie, delenie, rozmieľanie), rôzne tvarované zuby – koreň, krčok a korunka. 
- Stavba: sklovina ( pokrýva povrch korunky), zubovina ( hlavná hmota zuba), zubná dreň, zubný cement (povrch koreňa a krčka). 
- Dve generácie zubov: dočasný – mliečny chrup a trvalý (32). 4 druhy zubov: rezáky (dentes incisivi), očné zuby ( dentes canini), črenové zuby (dentes premolares), stoličky (dentes molares)   
- Slinné žľazy: 3 páry veľkých slinných žliaz: príušná, podsánková, podjazyková. Množstvo drobných žliaz (neustála tvorba slín) Sliny – denne cca. 1 – 1,5l, enzými ptyalín ( α-amyláza), jazyková lipáza a peroxidáza. Obsahuje hlien ( mucín), baktericídnu látku lyzozým. 
...
		
        
    
    Kľúčové slová:
		
		  		  výživa človeka
		  		  prednášky
		  		  tráviaca sústava
		  		  ústna dutina
		  		  tenké črevo
		  		  hrubé črevo
		  		  metabolizmus
		  		  peptidy
		  		  sacharidy
		  		  lipidy
		  		
		
				
		
		Obsah:
		
				- Tráviaca sústava 
 Ústna dutina
 Hltan (pharynx)
 Tenké črevo
 Hrubé črevo
 Metabolizmus zakladnych zivin a ich energeticka vytaznost
 Peptidy
 Transport zivin
 Aminokyseliny
 Sacharidy
 Lipidy