Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Dejiny európskeho politického a prácneho myslienia - prednášky

«»
Prípona
.zip
Typ
prednášky
Stiahnuté
8 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
30606
Posledná úprava
31.03.2010
Zobrazené
1 769 x
Autor:
shakti
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Úvod do prednášok: Obsah a zameranie predmetu, jeho význam pre štúdium práva.

Prečo by sa mal študent práva zorientovať v základných problémoch právnej a politickej filozofie? Ako to prospeje výkonu jeho budúcej odbornej praxe? Aké sú väzby DPPM na iné odbory právnej vedy?
Slovenská právna kultúra v civilizačnom kontexte. Charakteristické rysy európskej kultúry ako jednoty rozmanitosti. Význam štúdia dejín pre národnú identitu a budúcnosť.

Prednáška I.: Staroveké Grécko ako kolíska západnej kultúry.

Charakteristika gréckeho myslenia myšlienkového vývoja a periodizácia gréckej filozofie. Pojmy a kategórie, ktoré sa stali trvalou súčasťou európskeho kultúrneho fondu. Formovanie občianskeho kolektívu a charakter antického občana.
Smrť Sokratova – diskusia o vzťahu práva a morálky. Občianska neposlušnosť.
Kritický dualizmus sofistov. Formovanie tzv. otvorenej spoločnosti. Humanizmus na vrchole hodnotovej hierarchie. Rétorika, sofistika, eristika a ich vzťah k právnickej argumentácii.

Prednáška II.: Vzopätie gréckeho myslenia o štáte a práve v dielach Platóna a Aristotela. Helenistické doktríny, epikureizmus, stoa, skepticizmus.

Platónovo učenie o štáte, projekty ideálneho štátu. Nasledovníci a kritici. Platón ako teoretik totalitnej spoločnosti? Prvé typológie foriem vlád.
Význam Aristotelovho učenia o štáte, práve, spravodlivosti a slušnosti pre politické a právne myslenie súčasnosti. Pôvodná európska tradícia chápania legitimity štátu, zdôrazňovanie aktívneho, participatívneho občianstva a občianskych cností. Prvá demokracia na svete.
Zákonná a etická spravodlivosť v diele Aristotela.
Jej miesto v tvorbe a realizácii práva. Význam slušnosti v práve.
Stoická kosmopolis a svetoobčianstvo.

Prednáška III.: Politické myslenie v Ríme. Vznik práva a právnej vedy.

Kultivovanie rímskeho myslenia gréckou filozofiou. Najstaršia republika na svete a jej osobnosti. Hodnoty republikovej ideológie. Výhody rozdelenia moci. Zmena formy vlády a formovanie imperiálnej ideológie. Kosmopolis a svetoobčianstvo.
Význam občianskych cností pre rozkvet a úpadok foriem rímskeho práva. Politický slovník principátu.
Rímsky právnici a rímska jurisprudencia. Kultivovanie pozitívneho práva jeho interpretáciou a aplikáciou ekvity. Vývoj teórie a terminológie. Počiatky právnej spisby, pokusy o systemizáciu.


Prednáška IV.: Vplyv kresťanstva na formovanie európskeho politického a právneho myslenia.

Vznik kresťanstva. Štát a právo v učení prvých kresťanov. „ Právny podklad“ prenasledovania