Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Občianska náuka (Výskum v psychológii, Psychika, Psychické procesy a stavy...)

«»
Prípona
.zip
Typ
maturitné otázky
Stiahnuté
0 x
Veľkosť
0,3 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
48294
Posledná úprava
15.02.2023
Zobrazené
350 x
Autor:
Zarkiss
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Podobne, ako iné vedné disciplíny, ani psychológia sa bez výskumu nezaobíde. Vo výskume sa používajú rôzne metódy, rôzne postupy spracovania a vyhodnotenia údajov.

Poznáme tieto typy výskumu v psychológii:

a) terénny výskum - uskutočňuje sa v prirodzených podmienkach,
b) laboratórny výskum - uskutočňuje sa v kontrolovaných podmienkach ( pri tomto type výskumu sa používa aj prístrojová technika) .

Probant - je pokusná osoba

Populácia - všetci členovia presne definovanej skupiny (napr. ak niekto bude robiť psychologický výskum vo vašej triede a u študentov 1. ročníka, teda u študentov vo veku 15 rokov, tak populáciu tvoria študenti Gymnázia v Nových Zámkoch vo vekovej kategórii vo veku 15 rokov)

Metódy výskumu:

experiment - zámerne vyvoláme jav, ktorý chceme pozorovať
pozorovanie - je to jedna z najstarších výskumných metód v psychológii, v minulosti sa delilo na introspekciu a extrospekciu. V súčasnosti ho rozlišujeme na štandardizované a neštandardizované.
rozhovor (interview) - pri tejto metóde je veľmi dôležité, aby sa najskôr vytvoril vzťah vzájomnej dôvery medzi skúmanou osobou a psychológom. V opačnom prípade, ak sa taký vzťah nevytvorí, nemôže daný psychológ túto metódu použiť. V takom prípade nezostáva nič iné, ako klienta (skúmanú osobu) odkázať na iného psychológa, kde sa možno podarí vytvoriť vzťah vzájomnej dôvery. Rozhovor si treba vopred veľmi starostlivo pripraviť, naplánovať a potom sa treba v podstate pridržiavať tohto plánu. Samozrejme, že rozhovor nikdy nezačíname tým, čo nás zaujíma, na čo sa chceme spýtať, ale vždy niečím, čo by mohlo danú skúmanú osobu zaujať. Pripravené otázky by potom mali byť do rozhovoru zaraďované nenútene, nenásilne. Je to metóda, ktorá si vyžaduje obrovské skúsenosti, a preto by ju nemal používať začiatočník. Rozhovor môže byť voľný alebo riadený.
...

Kľúčové slová:

občianska náuka

sociológia

právo

politológia

psychológia

osobnosť

ekonómia

správanie

prežívanie

spoločnosť

socializácia

kultúra

rodina

myslenie

emócie

politka

národ

štát



Obsah:
  • Výskum v psychológii
    Psychika
    Psychické procesy a stavy
    Psychológia osobnosti
    Ekonómia a ekonomika
    Politológia
    Právo
    Sociológia

Zdroje:
  • prednášky
  • prezentácie
  • poznámky
  • odborná literatúra