Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Kriminalita mládeže

«»
Prípona
.docm
Typ
bakalárska práca
Stiahnuté
12 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
38235
Posledná úprava
18.11.2011
Zobrazené
1 862 x
Autor:
vauxhall
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Zmeny politického systému na Slovensku prebiehajúce po roku 1990 sprevádza mnoho pozitívnych, ale aj negatívnych javov. Za negatívne možno jednoznačne považovať nárast kriminality, toxikománie, prostitúciu a iné sociálno-patologické javy. Predstavujú nebezpečenstvo, ktoré vážne ohrozuje jedinca, sociálnu skupinu, rodinu, ale aj celú spoločnosť. Zvlášť závažným problémom je kriminalita mládeže. Znepokojujúci je fakt, že sa znižuje veková hranica mladistvých páchateľov. Mládež je špecifická sociálna skupina, ktorá sa dosť výrazne odlišuje od skupiny dospelých. Chce si vytvoriť vlastný životný štýl, hľadá priestor pre vlastnú realizáciu. Prijíma a napodobňuje nové, cudzie vzory bez hlbšieho poznania. V tomto procese, kde je veľa pozitívneho, zároveň hrozí aj nebezpečenstvo, že vzhľadom na nedostatok životných skúseností nedokáže vyselektovať negatívne javy. Dôsledkom toho často býva páchanie trestných činov a riziko sklonu k deviantnému správaniu. Príčin tohto stavu je viacero, pretože kriminalita je spoločenský jav, ktorý je podmienený mnohými faktormi. Patria medzi ne predovšetkým stav spoločnosti, globalizácia, ktorá umožnila cestu k novému štýlu života mladým ľuďom, ale aj poruchy v procese socializácie a výchovnom pôsobení.

Cieľom našej práce bolo zistiť názory, postoje stredoškolskej mládeže v okrese Kysucké Nové Mesto na kriminalitu mládeže a faktory, ktoré ju podmieňujú. Zaujímali nás aj ich osobné skúsenosti s kriminalitou mládeže. Zamerali sme sa predovšetkým na rodinné prostredie, ich vzťah k škole a spôsob trávenia ich voľného času, pretože vplyv týchto faktorov sa výrazne podieľa na formovaní osobnosti mladého človeka. Bakalárska práca má teoreticko-empirický charakter. Štruktúra práce pozostáva zo šiestich kapitol, z ktorých štyri sú zamerané na teoretickú analýzu problematiky a dve kapitoly sú empirickej povahy.

Ako výskumné metódy sme uplatnili literárnu metódu, pomocou ktorej sme získali potrebné informácie z odbornej monografickej a časopiseckej literatúry. V empirickej časti práce sme uplatnili metódu dotazníka a na vyhodnotenie sme použili štatistický softvér SPSS.  

Kľúčové slová:

kriminalita

mládež



Obsah:
  • Úvod
    1 Kriminalita mládeže
    1.1 Vymedzenie základných pojmov
    2 Teórie kriminality
    3 Štruktúra a vývojové tendencie kriminality
    3.1 Druhy kriminality
    3.2 Vývojové tendencie kriminality mládeže
    4 Sociálna podmienenosť kriminality mládeže
    4.1 Rodina ako kriminogénny činiteľ
    4.2 Škola a jej vplyv na kriminalitu mládeže
    4.3 Voľný čas a jeho vplyv na kriminalitu mládeže
    4.4 Rovesnícke skupiny ako kriminogénny faktor kriminality mládeže
    4.5 Vplyv masmédií na kriminalitu mládeže

Zdroje:
  • Internet