Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Seminárna práca na tému Puberta

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
17 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
46625
Posledná úprava
02.05.2016
Zobrazené
1 297 x
Autor:
yvonn15
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1.1 Všeobecná charakteristika

Dospievanie je proces, ktorý je spojený so zložitými fyzickými aj psychickými zmenami organizmu. Dochádza k hormonálnej prestavbe organizmu, ktorá vyvoláva rastové zrýchlenie, spôsobuje zvýšenú vnímavosť organizmu voči pôsobeniu vonkajších vplyvov a zároveň zníženú rezistenciu voči nim.
Žiaci druhého stupňa základných škôl sa nachádzajú v časti obdobia, ktoré nazývame vekom dospievania. Je to obdobie, v ktorom sa uskutočňuje premena dieťaťa v dospelú osobu. V rozpätí relatívne krátkeho času prebiehajú radikálne fyzické a psychické zmeny, ktoré umožňujú splniť úlohy vlastné dospelému človeku. Dospievanie je proces veľmi zložitý. Zahrňuje mnoho oblastí osobnosti, pričom vývinové línie v týchto oblastiach neprebiehajú súbežne. Dospievanie sa najviac prejavuje v dvoch hlavných oblastiach osobnosti. Vo fyziologickom dozrievaní, ktorého konečnou etapou je možnosť plodiť potomstvo a v spoločenskom dospievaní. Proces dospievania neprebieha v týchto dvoch líniách súčasne.

Kľúčové slová:

puberta

dospievanie

adolescencia

fyzický vývin

telesná výška

hmotnosť

pubertálny skok



Zdroje:
  • Jakabčic, I: Základy vývinovej psychológie. Bratislava: Iris, 2002.
  • Fontana, D: Psychologie ve školní praxi. Praha: Portál, 1997. (vybrané kapitoly)
  • Glasová, M., Páleník, Ľ., Solárová, E., Štefanovič, J: Vybrané kapitoly zo psychológie. Bratislav: Metodické centrum mesta Bratislavy, 1995. (str. 85 - 147)
  • Langmeier, J., Krejčířová, D.: Vývojová psychologie. Praha: Grada, 1998. (Langmeier, J.: Vývojová psychologie pro dětské lékaře. 2.vyd., Praha: Avicenum, 1990.)
  • Vágnerová, M.: Vývojová psychologie. Praha: Portál, 2000. (Vágnerová, M.: Vývojová psychologie. Praha: Univerzita Karlova: 1996.)