Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 034   projektov
0 nových

Globalizácia ovplyvňuje život každého z nás

«»
Prípona
.doc
Typ
esej
Stiahnuté
216 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
14226
Posledná úprava
29.07.2022
Zobrazené
2 752 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Pôvodne sa globalizácia chápala ako ekonomický jav, no v poslednej dobe sa vníma čoraz viac aj ako prepojenie duchovné a kultúrne .

Termín "globalizácia" bol prvýkrát použitý v 80-tych rokoch 20. storočia. Ale až povojnové obdobie - po roku 1945 - možno označiť za začiatok profilovania globalizácie, ako ju chápeme dnes. Globalizácia je podľa odborníkov kapitalistický proces, preto sa aj rozšírila sa po páde Sovietskeho zväzu a socializmu. Najúčinnejším dopravným prostriedkom globalizácie sa stal internet.

Globalizácia sa snaží o prebudenie a rast ekonomiky u hospodársky slabších krajinách a ich prispôsobenie svetovému štandardu, zbližovanie jednotlivých štátov a snaha o čo najintenzívnejšie vzájomné priateľstvo a spoluprácu, vo všetkých štátoch vytvoriť rovnaké podmienky, prispôsobiť celý právny systém štandardu krajín s rozvinutým demokratickým systémom, vytvoriť rovnaké podmienky pre život a zabezpečiť dodržiavanie ľudských práv.

Predstavujú ju rôzne svetové politické a obchodné organizácie alebo spoločenstvá, ktoré pôsobia celosvetovo a ich hlavnou činnosťou je napomáhanie a usmerňovanie hospodárskych a politických reforiem v menej rozvinutých štátoch. Najznámejšie mnohonárodné obchodné inštitúcie sú Svetová banka - SB a Medzinárodný menový fond - MMF a politických inštitúcií sú Organizácia spojených národov - OSN a Severoatlantický pakt - NATO.
...

Kľúčové slová:

globalizácia

odporcovia globalizácie

kapitalizmus

triedny nepriateľ

životné prostredie

ekologické katastrofy

ekonomika

ekonómia



Obsah:
  • Teória sociálnej spoločnosti
    Odporcovia globalizácie
    Cirkevný názor na problémy spoločnosti
    Záver

Zdroje:
  • prednášky
  • poznámky
  • odborná literatúra
  • internet