Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Historický vývoj strihovej skladby

«»
Prípona
.doc
Typ
študijný materiál
Stiahnuté
12 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
24608
Posledná úprava
27.05.2009
Zobrazené
1 404 x
Autor:
sweety2
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Pomocou objektívu s veľkou hĺbkou ostrosti nasníma Lumiu "Príchod vlaku". V tejto "fotografii v čase" sa vyskytli všetky druhy veľkosti záberov používaných dodnes. Od IVCI vlaku, ktorý prichádza na obzore až po IVD/. Neboli od seba oddelené strihom, ale spojené akousi obrátenou jazdou kamery, ktorá sa nepremiestňuje, ale predmety sa k nej približujú, alebo od nej vzďaľujú. Zdokonalením snímacích a premietacích prístrojov Lumierovci v r. 1895 zostavili štyri jednominútové filmy zo života hasičov do jedného celku, čím vznikol prvý strih s jednotiacou prirodzenou logikou následnosťou udalostí.

Lumieroví kameramani sa zaslúžili aj o rozvoj prvých písmen abecedy novej tlači - filmovej: realizovaním prvých trikov, prvej jazdy a prvej panorámy
(1986). Realizmus tejto skupiny bol do značnej miery mechanický. Vyšší stupeň filmového vyjadrenia - v epizódach - sa prejavil v tvorbe G. Meliésa, ktorý rozvinul aj trikovú techniku. Ako prvý použil stop trik, viacnásobnú expozíciu a prelínačky. Tieto štylistické formy dnešnej filmovej reči slúžili Meliésovi ako cieľ a nie ako výrazový prostriedok.

Kľúčové slová:

strih

videostrih

strihova skladba