Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 032   projektov
0 nových

Šikana v školských laviciach

«»
Prípona
.doc
Typ
SOČ
Stiahnuté
16 x
Veľkosť
0,2 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
21372
Posledná úprava
21.03.2009
Zobrazené
4 547 x
Autor:
ivusshik
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Úvod

Šikana sa čoraz viac rozmáha vo všetkých školách na Slovensku. Dôvodom je možno aj množstvo akčných filmov a počítačových hier, ktoré ovplyvňujú myslenie mladého človeka. Tento človek potom niekedy nedokáže pochopiť čo je správne a čo nie, a robí veci, ktoré druhým ubližujú, pretože to pokladá za správne prípadne zábavné a potrebné k jeho prežitiu v dnešnom „dravom“ svete.

Mojím dôvodom spracovanie tejto témy je, že aj v mojom blízkom okolí sa nachádza človek, ktorý bol šikanovaný a viem aké následky to na ňom zanechalo. Viem, čo obeť prežíva – stále napätie, úzkosť, strach z toho, čo môže prísť v ďalšom okamžiku, pocit hanby, samoty, bezmocnosti aj hnevu, neustále sebaobviňovanie a pátranie po príčinách. Mojím cieľom je preto donútiť ľudí zamýšľať sa nad touto témou a hľadať jej možné riešenia.

Aj napriek tomu, aká je táto téma závažná, zdá sa mi, že je to téma dosť tabuizovaná, že sú pred ňou doslova zatvárané oči, že šikana často býva obracaná na žart. Učitelia, a často aj rodičia nepočujú nemé zúfalstvo obetí, ani zlomyseľný rehot v dušiach agresorov. Myslím si, že o tejto téme je potrebné viac hovoriť, upozorniť verejnosť a vyburcovať ju k činu. Študentov a žiakov treba o nej oboznamovať. Oni totiž často nevedia, kde majú hľadať pomoc v prípade, že sa stanú obeťou šikany, ako sa brániť, čo im dáva pocit bezmocnosti a preto len prijímajú nepríjemnú situáciu, ktorá sa zrodila v ich kolektíve.

Kľúčové slová:

šikana

škola

lavice

žiaci

týranie

agresia

agresor



Zdroje:
  • Kolář M. , Skrytý svět šikanování ve školách, Portál, 1997, 128 str., ISBN 80-7178-123-1
  • Ríčan P. , Šikanování jako psychologický proglém, Československá psychologie 37, 1993, 154 str., ISBN 208-217-96-5
  • Říčan P. , Agresivita a šikana mezi dětmi, Portál, 1995, 117 str., ISBN 60-8518-35-50