Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Syndróm vyhorenia „burnout“

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
11 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
34563
Posledná úprava
31.05.2010
Zobrazené
1 383 x
Autor:
sebko
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Úvod:

Stres je súčasťou nášho života. Stretávame sa s ním niekoľkokrát denne. Podliehajú mu nielen vysokopostavení zamestnanci, majitelia firiem, ale aj pracovníci v úradoch, závodoch, zdravotnícki pracovníci a v nie poslednom rade aj učitelia, či žiaci. Stres si nevyberá medzi mladými, starými či deťmi. Postihuje nás všetkých.
Stres, nedostatok času, množstvo činností, to všetko sa stalo neoddeliteľnou súčasťou nášho každodenného života. Stále máme málo času a mnoho práce. Stále sa za niečím ponáhľame! Rýchle tempo dnešnej spoločnosti nás núti k stále vyšším a vyšším výkonom. Mnoho z nás nedokáže tento kolotoč ani na chvíľu opustiť a zastaviť sa, nie sme schopní si nájsť čas sami na seba, čas na odpočinok a relaxáciu. To všetko nás vedie k predráždeniu, neschopnosti načúvať svojmu telu i ľuďom okolo nás. Dá sa tak ale žiť nepretržite, pričom by to na nás nezanechalo nezmazateľné stopy? Bohužiaľ, stáva sa, že jediné východisko, ktoré v tejto situácii vidíme je alkohol, fajčenie a iné návykové látky. To síce môže viesť ku krátkodobej úľave a uvoľneniu, ale z hľadiska dlhodobej perspektívy len prilievame olej do ohňa.
Stres nás neoberá iba o úsmev či radosť, ale aj o zdravie. Náš organizmus sa pôsobením stresu stáva menej odolným a slabne. Oslabuje sa imunitný systém človeka, zvyšuje sa náchylnosť k infekciám, alergiám. Zvláštnosťou nie sú ani poruchy spánku, bolesti hlavy, únava, podráždenosť, vysoký krvný tlak a poruchy trávenia.
Človek má schopnosť zdolávať stres. Musíme zvládnuť nielen prácu a povinnosti, ale aj seba samého. Stačí si nájsť čas na oddych a činnosti, ktoré nám spôsobujú potešenie. Je mnoho techník, pomocou ktorých sa dokážeme uvoľniť, zahnať negatívne myšlienky a tak dosiahnuť kvalitnejší život.

„ Náročné životné situácie a ich zvládanie
sa stali súčasťou každodenného života
a týkajú sa každého človeka. Sú to situácie,
ktoré nás nútia vynakladať zvýšené úsilie
pre ich zvládnutie. Úlohou človeka je tieto
situácie riešiť a primerane na ne reagovať.“

Kľúčové slová:

Syndróm vyhorenia

burnout



Zdroje:
  • GÁBOROVÁ, Ľ. – GÁBOROVÁ, Z.: Psychohygiena, Prešov: Prešovská tlačiareň, 2008 -
  • DANIEL, J.: Záťaž a jej zvládanie v profesii učiteľa. Pedagogická revue 1/2002 –
  • HENNIG, C. – KELLER, G.: Antistresový program pro učitele, Praha: Portál, 1996 –
  • KŘIVOHLAVÝ, J.: Jak zvládat stres. Praha: Grada Avicenum, 1994 –
  • KŘIVOHLAVÝ, J.: Jak nestratit nadšení, Praha: Grada, 1998
  • PRÍTRSKÁ, S.: Syndróm vyhorenia. TF TU Trnava 2002 -