Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Georges Gershwin - Rapsódia v modrom - obrazotvornosť

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
9 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
22749
Posledná úprava
27.04.2009
Zobrazené
3 105 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
V mojej práci a prezentácii sa chcem zaoberať obrazotvornosťou, ktorá je pre mňa dôležitá, pretože okrem hudobných zážitkov sú s ňou spojené spomienky. Prostredníctvom hudby sa akoby dostanete do iného sveta. Obrazotvornosť je pre mňa znakom, že je hudba dobrá. Celú ma vtiahne, osvieži moju myseľ. Moja myseľ sa odlepí od prízemných problémov, nabije ma energiou, dostane krídla a lieta vo svete predstáv, fantázie.
Skladbu Rapsódia v modrom od Georga Gershwina som si vybrala preto, pretože je pre mňa jednou z takých podnetných skladieb, ktorá ma nenechá bez povšimnutia a nezáujmu, jednoducho ma vtiahne. Túto skladbu som prvý krát počula vo veku, keď som vážnu hudbu nepoznala, ani nepočula, alebo dovtedy vo mne žiadna nič neprebudila. V tom čase som chodila do základnej umeleckej školy, prostredníctvom ktorej som sa prvý krát dostala na koncert do Domu umenia Fatra. Prvý krát som naživo počula a videla orchester, konkrétne Štátny komorný orchester Žilina. Bol to pre mňa ohromujúci a nádherný zážitok. Dá sa povedať, že táto skladba naštartovala moju fantáziu a s ňou spojené predstavy. Aj keď si už dnes nepamätám predstavy spojené s jej prvým počutím, tento koncert má miesto v mojich spomienkach. Je to skladba s množstvom podnetov , ktoré v mojej mysli vyvolávajú vždy iné príbehy a predstavy, preto si ju vždy rada vypočujem.
V mojej prezentácii tejto skladby vás na úvod oboznámim s jej autorom Georgom Gershwimon, jeho životom a dielom a osobitne sa pristavím pri skladbe Rapsódia v modrom. Potom je mojim cieľom zaoberať sa obrazotvornosťou a s ňou spojenými podnetmi, ktoré ju vyvolávajú a záver Vám neprezradím, nechajte sa prekvapiť!

Kľúčové slová:

obrazotvornosť

emócie v hudbe

hudobné emócie

George Gershwin

Rapsódia v modrom



Zdroje:
  • KRBAŤA, Peter: Psychológia hudby ( nielen) pre hudobníkov. Prešov : Matúš, 1994. 1. vyd. 215 s. ISBN 80- 967089- 4- 5.
  • MEDUŠEVSKIJ, Viačeslav: O zákonitostiach a prostriedkoch umeleckého pôsobenia hudby. Bratislava : Opus, 1982. 1. vyd. 240 s.
  • PASI, Mario: George Gershwin. Praha : SHV, 1964. 1. vyd. 128 s.
  • GÁL, Győrgy Sándor: Americká rapsódia. Život Georga Gershwina. Postavy a osudy. Bratislava : Obzor, 1975. 1. vyd. 256 s.
  • SCHWINGER, Wolfram: Rhapsody in blue. Bratislava : Smena, 1969. 174 s.