Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Dejiny réžie - Jerzy Grotowski - referát

«»
Prípona
.doc
Typ
referát
Stiahnuté
7 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
44512
Posledná úprava
28.02.2014
Zobrazené
1 330 x
Autor:
zuzana.kollarova
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Poľský avantgardný režisér, ktorý vo svojom divadelnom úsilí nadviazal predovšetkým na Artaudove vízie návratu k prameňom divadelnosti, k prvotným archetypálnym divadelným prejavom, v ktorých spájal aj prvky západného a východného divadla.
Grotowski začínal v krakovskom Divadle poézie inscenáciou Ioneskových Stoličiek (1957). Divadlo poézie bolo neskôr pod názvom Teatr Kameralny známe ako druhá scéna Krakovského Starého divadla. Po ani nie dvadsaťročnom období pôsobenia v Opoli a vo Vroclave, kde sformoval a rozvinul svoj program, sa z vlastného rozhodnutia v polovici sedemdesiatych rokov vzdal činnosti v tradičných divadelných zväzkoch a preorientoval sa do sféry paradivadelnej. Opustil divadlo, ktoré mu už bolo priúzke, pristúpil v práci s hercami a so všetkými inými záujemcami k čomusi, čo pokladal za hlbšie, lebo to korenilo v starých rituáloch a v jednote človeka s prírodou. S Ludwikom Flaszenom sformovali herecký súbor z členov nespokojných vo svojich bývalých divadlách, prípadne čerstvých absolventov škôl, ochotných opustiť také významné kultúrne centrum, akým bol Krakov. Rôznymi experimentmi a cvičeniami sa snažili dospieť k dvom cieľom:
1. Vymaniť sa z eklekticizmu, pretože divadlo nepovažoval za syntézu jednotlivých umení, ktoré v konečnom divadelnom tvare plnia svoju pôvodnú estetickú funkciu, namiesto toho, aby tieto jednotlivé zložky podliehali vyššiemu divadelnému celku.
2. Podstatu divadelného umenia tvorí vzťah medzi hercom a divákom.

Kľúčové slová:

Jerzy Grotowski

Dejiny réžie

Divadlo poézie

divadlo

znaková partitúra



Obsah:
  • Jerzy Grotowski
    -divadelný záujem
    -Divadlo poézie
    -Chudobné divadlo
    -Sviatok
    -Podujatie vrch
    -Objektívna dráma
    -Rituálne hry
    -Divadlo 13 radov
    -proves transgresie
    -herec-svätec
    -znaková partitúra

Zdroje:
  • Mistrík, Miloš: Herecké techniky 20. storočia. Bratislava 2003.
  • Grotowski: Divadlo a rituál. Bratislava 1999.