Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

 Home » Projekt » Dravce

Dravce

«»
Prípona
.htm
Typ
projekt
Stiahnuté
0 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
22244
Posledná úprava
14.04.2009
Zobrazené
964 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Včelár lesný má užšie krídla a dlhší a užší chvost ako myšiak lesný a je obratnejší letec. Dobrým rozlišovacím znakom je typické sfarbenie chvosta- jeden výrazný pás na konci a dva pri koreni. Väčšina jedincov má na hrudi nápadné priečne usporiadané hnedé škvrny.

Jastrab lesný a krahulec majú krátke, široké a tupo zakončené krídla. Chvost je dlhý. Lietajú veľmi obratne, bežne v lese medzi stromami, alebo lietajú nízko okolo krovín, lesa a podobne. Lovia aj v urbánnom prostredí. Dokážu veľmi rýchle vyštartovať a aj vyvinúť značnú rýchlosť letu. Pri útoku na korisť sú dosť nevšímaví voči okoliu - môžu naraziť do skla, alebo vletieť do budovy. Krúžia len zriedkavo a len zriedka sa trepotajú na mieste.

ImageMyšiak lesný má stredne dlhé a stredne široké krídla. Prstovité roztiahnutie ručných letiek je iba naznačené. Chvost je skôr krátky a zaokrúhlený. Let je dosť neobratný a ťažkopádny. Často a dobre krúži bez pohybu krídel. Myšiak severský má trochu dlhšie krídla a je obratnejší letec. Je svetlejší s výrazným tmavým pásom na konci chvosta.

Kľúčové slová:

dravce

orol

jastrab



Zdroje:
  • * Danko Š., Darolová A. & Krištín A. (eds.), 2002: Rozšírenie vtákov na Slovensku. Veda, vydavateľstvo SAV, Bratislava, 688 pp.
  • * del Hoyo J., Elliot A. & Sargatal (eds.), 1994: Handbook of the Birds of the World, Vol. 2: New World Vultures to Guineafowl. Lynx Edicions, Barcelona.
  • * Ferianc O., 1977: Vtáky Slovenska 1. Veda, vydavateľstvo SAV, Bratislava.
  • * Hagemeijer W. J. M., Blair M. J. (editors), 1997: The EBCC atlas of european breeding birds – their distribution and abundance. T and AD Poyser, London.
  • * Hudec K., Černý W. (eds.), 1977: Fauna ČSSR- Ptáci 2. Academia, Praha, 893 pp.
  • * Mebs T., 2004: Dravci Evropy. Víkend, Český Tešín.245 pp.
  • * Atlas hnízdního rozšíření ptáků v ČSSR 1973/77. Academia, Praha.