Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Informatika

«»
Prípona
.doc
Typ
prednášky
Stiahnuté
5 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
17452
Posledná úprava
07.02.2009
Zobrazené
1 191 x
Autor:
pvili
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
INFORMATIKA –je vedecká a inžinierska disciplína, ktorá sa zaoberá všetkými aspektami spracovania, tvorby, analýzy a fungovania systémov, sparovcania ich informácií, pričom využíva moderné prostriedky výpočtovej a komunikačnej techniky.
INFORMÁCIE – účelne zoskupené dáta, ktoré svojím poradím, vnútornou a vonkajšou logikou a určenými väzbami tvoria základ pre potreby informačného systému.Vo všeobecnosti možno povedať, že pomocou výpočtovej techniky spracovávame údaje a vytvárame informácie. Sú usporiadané do súborov, tabuliek, zoznamov a pod.
Informácie posudzujeme v troch úrovniach:
1. obsahová (sémantická) úroveň – z hľadiska zmyslového obsahu
2. používateľská (pragmatická) úroveň – z hľadiska dosiahnutia svojich zámerov,
3. skladobná (syntaktická) úroveň – z hľadiska materiálno-energetického, znakového, technologického, spôsobu prenosu informácie.
Jednoduchšie – je oznam, ktorý nám prináša nový, doteraz neznámy poznatok.
1 bit – jednotka množstva informácie – t. zn., že jeden znak, ktorý môže nadobudnúť hodnotu 0 alebo 1 , práve nadobudol s rovnakou pravdepodobnosťou niektorú hodnotu.
DÁTA (ÚDAJE) – sú tvorené číselnými, abecednými alebo abecedno-číselnými znakmi. Majú vopred určený vnútorný zmysel, rozsah a označenie. Zobrazujú realitu na úrovni detailov, rýchle sa menia.
ZNALOSTI – predstavujú zovšeobecnené poznania reality okolitého sveta. Predstavujú vyšší stupeň abstrakcie. Sú stálejšie ako dáta.
SPRÁVA – akýkoľvek oznam, interakcia medzí objektmi a ich okolím, skladajúca sa zo znakov.Jednoduchšie – je akýkoľvek oznam o objektívnej realite, ktorý môže mať ale nemusí mať informačný charakter.

Kľúčové slová:

informatika

prednášky z informatiky

kybernetika