Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Didaktika odborného výcviku doc. Kručpán

«»
Prípona
.doc
Typ
prednášky
Stiahnuté
1 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
36141
Posledná úprava
28.03.2019
Zobrazené
548 x
Autor:
parmenka
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Odborná príprava - patrí sem všetko čo si musí osvojiť v oblasti teoretickej, ale aj praktickej k príprave na budúcne zamestnanie. Obsahuje:
1. všeobecné vzdelanie
1.1 spoločenskovedné - cudzí jazyk, dejepis, náuka o spoločnosti = nie je závislé od zvoleného učebného odboru
1.2 matematicko-prírodovedné - matematika, prírodovedné disciplíny, ktoré sú orientované pre vedný základ, učebný odbor, na ktorý sa žiaci pripravujú (fyzika)
2. odborné vzdelanie
2.1 teoretické odborné vzdelanie - vlastnosti materiálov, spracovanie, nástroje, stroje, organizácia práce - technológia, náuka o materiáloch,...
2.2 praktické odborné vzdelanie - odborný výcvik - má najväčší počet vyučovacích hodín, má najväčšiu dôležitosť v učebnom pláne

Odborný výcvik - rozhodujúci vyučovací predmet. Slúži k samostatnému realizovaniu problému. Špecifický predmet - žiak sa učí na základe vlastnej praktickej činnosti. Rozhodujúcou črtou je fakt, že poznávajúca činnosť žiaka je podmienená praktickou činnosťou. Uskutočňuje sa v reálnom prostredí, alebo v prostredí, ktoré je tomuto veľmi blízke. Je potrebné, aby si žiak osvojoval návyky v prostredí identickom reálnemu prac. prostrediu. Žiaci pracujú v bezprostrednom kontakte s majstrom odborného výcviku. V triede je menej žiakov, kontakt prebieha vo vzťahu profesijného vzoru.

Praktická činnosť žiaka - učebná práca.

Požiadavky na odborný výcvik - musí umožniť žiakovi učiť sa na základe vlastnej praktickej činnosti.

Didaktika odborného výcviku - je didaktika vyučovacieho predmetu - predmetová didaktika. Je to vyučovací predmet, ktorý sa zaoberá zákonitosťami vyuč. predmetu.

Vychádza z dvoch prameňov:
1. odbor, pre ktorý sa žiak pripravuje - jeho vecná stránka - technicko-technologická stránka (aké materiály sa spracovávajú, technológia, na akom princípe pracuje, aké stroje sa spracovávajú,...)

Kľúčové slová:

didaktika

vyučovacie metódy

tvorivosť



Obsah:
  • prednáška z Didaktiky odborného výcviku