Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Turbo Pascal - Príprava na maturitu z predmetu Informatika B

«»
Prípona
.doc
Typ
maturitné otázky
Stiahnuté
0 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
14059
Posledná úprava
23.05.2022
Zobrazené
4 007 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
POLIA

Je to štrukturovaný údajový typ - pozostáva z pevného počtu zložiek - indexované premenné Indexované premenné : Podľa počtu indexov delíme na 1: jednorozmerné polia 2: dvojrozmerné polia 3: trojrozmerné polia ... A[i] Kde A je meno premennej a i je index - jednorozmerná premenná B[i,j] Kde B je meno premennej a i,j sú indexy - dvojrozmerná premenná -S indexovanými premennými pracujeme rovnako ako s jednoduchými premennými, to znamená že ich vypisujeme, priraďujeme hodnoty, načítavame, atď..

Skupina premenných : B[1] B[2] B[3] 4 prvkové pole s názvom premennej B, ktoré je jednorozmerné B[4] -ak chcem používať polia ako údajový typ, najprv ho musím definovať v tvare var A:array[n..n] of údajový typ (real, integer,...) -za n môžem dosadiť hocijakú inú hodnotu, za údajový typ môžem dosadiť hocijaký údajový typ z tých, ktoré Pascal definuje.

Príklady

1.Načítaj 7-prvkové pole s názvom POLE a) vypíš 5. a6. prvok b) všetky prvky c) všetky prvky v opačnom smere 2.Vygeneruj 20 náhodných čísel a ulož ich do poľa a) zisti počet párnych čísel b) zisti najväčšie číslo c) zisti súčet čísel d) zisti aritmetický priemer čísel.

1. program polia; uses crt; var POLE:array[1..7] of integer; i:integer; begin; clrscr; writeln ('Program produced by M*O*R*O*S*O'); writeln(''); for i:=1 to 7 do begin writeln (''); writeln ('Zadaj cislo ako vypln tohto pola'); writeln(''); readln (POLE[i]); end; writeln(''); writeln('*******************************************************'); writeln(''); writeln('Prvky poli od 1 do 7 su:' ); writeln(''); for i:=1 to 7 do write (POLE[i],' '); writeln(''); writeln('*******************************************************'); writeln(''); writeln(''); writeln('Prvky poli od 7 do 1 su:'); writeln (''); for i:=7 downto 1 do write(POLE[i],' '); writeln(''); writeln('*******************************************************'); writeln(''); write ('Prvky pola 5 a 6 su ', POLE[5],' ' , POLE[6]); repeat until keypressed; end.
...

Kľúčové slová:

pascal

turbo pascal

premenné

programovanie

lokálny objekt

funkcia

telo funkcie

deklarácia

grafika

driver

knižnica procedúr

VGA

EGA

InitGraph

pixel

PC

textový súbor

txt

assign

reset



Obsah:
  • POLIA
    Príklady
    Procedúry s lokálnymi objektami
    Príklady
    FUNKCIE
    Príklady
    Grafika
    Najpoužívanejšie vzorky
    PRÁCA S TEXTOVÝM SÚBOROM
    Príklad 1
    Priklad 2
    REŤAZCE

Zdroje:
  • prednášky
  • poznámky
  • odborná literatúra