Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Komplexný príklad - Podnikové hospodárstvo 2

«»
Prípona
.doc
Typ
výpočet
Stiahnuté
20 x
Veľkosť
0,7 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
41830
Posledná úprava
02.03.2015
Zobrazené
2 290 x
Autor:
maria.hornakova1
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Kompletne vypracované zadanie z Podnikového hospodárstva 2 v elektornickej podobe, zamerané na príklady s ekonomickou interpretáciou výsledkov.

Kľúčové slová:

súvaha

likvidita

rentabilita

majetková štruktúra

kapitálová štruktúra

výkaz ziskov a strát



Obsah:
  • Máte k dispozícii vybrané údaje z výkazov Súvaha a Výkaz ziskov a strát zverejnených v rámci účtovnej závierky nemenovaného výrobného podniku (vo forme, v akej boli zverejnené). Úlohy:
    1. Na základe vertikálnej a horizontálnej analýzy súvahy zhodnoťte majetkovú a kapitálovú štruktúru tohto výrobného podniku a jej medziročný vývoj.
    2. Na základe vertikálnej a horizontálnej analýzy výkazu ziskov a strát:
    a) zhodnoťte, na ktorý výrobný činiteľ je činnosť tohto výrobného podniku najnáročnejšia a ako sa vyvíja jeho spotreba oproti minulému obdobiu.
    b) porovnajte a zhodnoťte objem pridanej hodnoty, výsledku hospodárenia z hospodárskej činnosti a výsledku hospodárenia za účtovné obdobie pred zdanením obsiahnutý v 1 € tržieb za predaj vlastných výrobkov a služieb.
    3. Na základe vybraných údajov z výkazu ziskov a strát tohto výrobného podniku zhodnoťte štruktúru jeho výsledku hospodárenia pred zdanením.
    4. Na základe vybraných údajov z výkazu ziskov a strát tohto výrobného podniku zhodnoťte štruktúru jeho výsledku hospodárenia po zdanení.
    5. Na základe vybraných údajov z výkazu ziskov a strát zistite, či je tento výrobný podnik schopný tvoriť novovytvorenú hodnotu, zhodnoťte jej zastúpenie v 1 € tržieb z realizácie výkonov a jej medziročný vývoj. Nájdite dôvody jej medziročného rastu alebo poklesu.
    6. Vypočítajte a posúďte dynamiku vývoja neredukovaných a redukovaných objemových ukazovateľov a zhodnoťte, či situácia v tomto výrobnom podniku spĺňa ekonomické požiadavky.
    7. Spĺňa tento výrobný podnik požiadavku zlatého pravidla financovania, ak likvidita 3. stupňa má v oboch obdobiach hodnotu vyššiu ako 1?
    8. Spĺňa tento výrobný podnik požiadavku zlatého bilančného pravidla, ak likvidita 3. stupňa má v oboch obdobiach hodnotu vyššiu ako 1?
    9. Posúďte dodržiavanie zlatého bilančného pravidla v tomto výrobnom podniku a kvantifikujte objem ČPK a jeho primeranosť. Ekonomicky interpretujte zistené skutočnosti.
    10. Na základe výpočtu finančných pomerových ukazovateľov likvidity a aktivity zhodnoťte uvedené charakteristiky finančnej situácie tohto výrobného podniku.
    11. Na základe výpočtu finančných pomerových ukazovateľov zadlženosti a rentability zhodnoťte uvedené charakteristiky finančnej situácie tohto výrobného podniku.
    12. Na základe vypočítaných finančných pomerových ukazovateľov zhodnoťte vzájomný vzťah doby inkasa krátkodobých pohľadávok a doby splatnosti krátkodobých záväzkov v tomto výrobnom podniku.
    13. Na základe vypočítaných finančných pomerových ukazovateľov porovnajte a zhodnoťte vývoj ukazovateľov rentabilita aktív a rentabilita vlastného kapitálu. V paralelnej sústave finančných pomerových ukazovateľov nájdite taký ukazovateľ, ktorého zmena oproti minulému obdobiu vysvetľuje, prečo majú tieto dve rentability rôznu dynamiku vývoja v tomto výrobnom podniku.
    14. Analyzujte odchýlku v úrovni objemového ukazovateľa pridaná hodnota v závislosti od pôsobenia výrobného činiteľa materiál v transformačnom procese tohto výrobného podniku.
    15. Analyzujte odchýlku v úrovni objemového ukazovateľa výroba v závislosti od pôsobenia výrobného činiteľa stroje a zariadenia v transformačnom procese tohto výrobného podniku.