Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 035   projektov
0 nových

Budhizmus (Budha a jeho život, Budhizmus a jeho štyri základné body...)

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
5 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
14121
Posledná úprava
08.06.2022
Zobrazené
1 664 x
Autor:
sibalka
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Budha, Ježiš a Mohamed - tri výnimočné zjavy v dejinách ľudstva. Kto viac ovplyvňoval osudy ľudstva po celé tisícročia tak ako oni? Sú zakladateľmi veľkých náboženstiev, ktoré vyznávajú milióny veriacich.

"Náboženstvá predstavujú rozličné cesty, pričom všetky vedú do jedného bodu. Aký to má zmysel, ak používame rôzne cesty, keď nakoniec predsa dospejeme k rovnakému cieľu? V skutočnosti existuje práve toľko náboženstiev, koľko je jednotlivcov." (Mahátma Gándí)

Indická spoločnosť sa v minulosti (badať to však aj v súčasnosti) delila na kasty. Politickú nadvládu mali vojaci a brahmani (kňazi). Tí boli vlastne predstavitelia najvyššej duchovnej moci. Obchodníci a poľnohospodári sa starali o telesné potreby obyvateľstva a boli o "rebríček" nižšie. Najnižšiu vrstvu predstavoval tzv. šudrovia, ktorých pozícia v krajine bola skutočne biedna, bez možnosti vplývať na politickú moc a dianie okolo seba.

Budha a jeho život

Budha bol indický šľachtic menom Sidhárta Gautama, sa narodil pred viac ako 2.500 rokmi. Názory na presný rok narodenia Budhu sa rôznia.

Sidhárta Gautama bol synom jedného vládcu Šákje, malej severoindickej republiky s 180.000 obyvateľmi s dĺžkou takmer 2.000 km, ktorú dnes križuje hranica s Nepálom. Otec však nebol žiadnym maharadžom, teda neobmedzeným pánom nad tisíckami poddaných. Budha teda nebol ani princ, ani kráľovské dieťa ako to neskôr interpretovali niektoré legendy.

V šestnástich rokoch Budhu zosobášili so sesternicou s dlhým menom Bhadákakana, ktorú zjednodušene volali Gopa. Aj ona mala 16 rokov a svojmu manželovi bola úplne oddaná. Manželom sa narodil syn až 13 rokov po svadbe. Novomanželia pritom žili v dome Sidhártovho otca.
...

Kľúčové slová:

Budha

Budhizmus

náboženstvo

viera

zmysel života

život

smrť

učenie

meditovanie

meditácia

karma

pominuteľnosť

nirvána

Mahatma Gándhí

Gándhí

vnútorný pokoj



Obsah:
  • Obsah 2
    Úvod 3
    Budha a jeho život 3
    Budhizmus a jeho štyri základné body 4
    Záver 6
    Použitá literatúra: 7

Zdroje: