Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 035   projektov
0 nových

Napoleon Bonaparte - životopis jedného z najschopnejších vojenských vodcov

«»
Prípona
.doc
Typ
referát
Stiahnuté
10 x
Veľkosť
0,6 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
14225
Posledná úprava
29.07.2022
Zobrazené
4 366 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Narodil sa v meste Ajaccio na Korzike 15. augusta 1769, ktorá sa po dlhej vojne o nezávislosť proti Janovu roku 1768 stala súčasťou Francúzska. Jeho rodina bola menšia talianska šľachta žijúca na Korsike. Pochádzala z talianskeho Toskánska. Bol druhý najstarší z 13 detí Carla di Buonaparte a Márie Letizii Ramolino. Z početnej rodiny však len 8 detí prežilo rané detstvo. Jeho otec ako právny zástupca (advokát) bol predvolaný v roku 1778 korsickým zástupcom o uchádzanie sa práce v dvore Ľudovíta XVI., kde zostal niekoľko rokov. Preto dominantný vplyv mala na Napoleonove detstvo jeho matka. Jej pevná disciplína pomohla k obmedzovaniu Napoleonových šibalstiev.
Napoleon mal vzrušujúci život. Narodil sa v obývačke rodičovského domu. Matka mu dala do vienka meno Napoleon podľa egyptskej náboženskej sošky.
Napoleonovi rodičia boli veľmi ohľaduplní k svojim deťom. Ako malé dieťa dostal Napoleon a Guissepe nekomfortnú izbu v ich dome, kde sa mohli hrať. Mohli zápasiť, kresliť na stenu a hrať hry, ktoré im boli srdcu blízke. Ešte ako dieťa dostal Napoleon prezývku Rabulione, ktorá znamená „ ten, ktorý sa do všetkého mieša“. Napoleon bol veľmi malý, prudký, ohnivý mladík. Nakoľko bol malý, často tĺkol svojho brata, keď sa bili napriek tomu, že bol Guissepe viac než o jeden rok starší než on. Túto ohnivú povahu si udržal počas celého života.
...

Kľúčové slová:

Napoleon

Napoleon Bonaparte

vodca

vojenský vodca

vojna

delostrelectvo

korunovanie

cisár

kráľ

Code civil

vojenské ťaženie

Waterloo

občiansky kódex

občianske právo



Obsah:
  • Úvod
    Detstvo a dospievanie
    Napoleon v armáde
    Talianske ťaženie v rokoch 1794-1797
    Egyptská expedícia 1798-1799
    Korunovanie Napoleona
    Tretia koalícia bojujúca proti Napoleonovi
    Prvá prehra
    Napoleon na vrchole moci
    Napoleonov pád

Zdroje:
  • odborná literatúra
  • internet