Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 034   projektov
0 nových

Vypracované otázky - DaPvCD - Dane a poplatky v cestnej doprave

«»
Prípona
.docx
Typ
vypracované otázky
Stiahnuté
3 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
45769
Posledná úprava
07.04.2015
Zobrazené
1 120 x
Autor:
zu.pretova
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Vypracovaných 25 otázok na predmet Dane a poplatky v cestnej doprave - doc. Poliak - Žilinská univerzita v Žiline - Zasielateľstvo a logistika - druhý ročník, letný semester

Kľúčové slová:

vypracované

otázky

dane

poplatky

cestná

doprava

poliak

žilinská

univerzita

žilina

zasielateľstvo

logistika

druhý

ročník

letný

semester



Obsah:
  • Otázky:
    1. Úvod do daňovej problematiky - základné pojmy. Subjekt dane, daňovník, platiteľ dane, objekt dane, základ dane, sadzba dane, daňové zásady.
    2. Úvod do daňovej problematiky - teórie. Lorenzova krivka a jej význam. Lafferova krivka a jej význam. Daňová sústava SR.
    3. Daň z príjmov fyzických osôb I. Subjekt dane z príjmov FO - rozdelenie. Predmet DzP FO. Príjmy, ktoré nie sú predmetom DzP FO.
    4. Daň z príjmov fyzických osôb II. Základ DzP FO. Príjmy oslobodené od DzP FO. Nezdaniteľné časti základu DzP FO. Daňový bonus. Sadzba dane z príjmu fyzických osôb. Preddavky na DzP FO. Daňové priznanie k DzP FO. Zamestnanecká prémia.
    5. Daň z príjmov právnických osôb I. Charakteristika hospodárskeho roka. Subjekt DzP PO - rozdelenie. Predmet dane podľa zriadenia právnickej osoby. Daňová sadzba v prípade DzP PO. Úprava výsledku hospodárenia. Odpočet daňovej straty. Schéma výpočtu DzP PO.
    6. Daň z príjmov právnických osôb II. Daňové odpisovanie majetku. Majetok vylúčený z odpisovania. Postup pri odpisovaní majetku - rovnomerné a zrýchlené odpisovanie. Prerušenie odpisovania. Technické zhodnotenie.
    7. Daň z príjmov právnických osôb III. Daňové priznanie - druhy, termín podania. Povinnosť platenia preddavkov na DzP PO. Spôsoby platenia dane a deň platby. Rozdiel medzi účtovnými a daňovými odpismi. Schéma výpočtu DzP PO. Použitie podielu zaplatenej dane na osobitné účely.
    8. Miestne dane - všeobecne. Právny rámec a rozdelenie miestnych daní. Správa miestnych daní. Pojem „fakultatívny charakter miestnych daní. Zdaňovacie obdobie miestnych daní.
    9. Daň z nehnuteľností I. Rozdelenie dane z nehnuteľností. Subjekt a predmet dane z pozemkov, základ a sadzba dane z pozemkov. Výpočet dane z pozemkov.
    10. Daň z nehnuteľností II. Subjekt, predmet, základ a sadzba dane zo stavieb. Príplatok za podlažie a výpočet dane. Subjekt, predmet, základ a sadzba dane z bytov. Oslobodenie od dane z nehnuteľností. Lehoty a podanie daňového priznania. Vyrubovanie a platba dane.
    11. Daň za užívanie verejného priestranstva. Predmet dane. Daňovník, základ a sadzba dane za užívanie verejného priestranstva. Vznik a zánik daňovej povinnosti. Oznamovacia povinnosť, vyrubenie dane a platenie dane. Právomoc správcu dane.
    12. Daň za vjazd a zotrvanie motorového vozidla v historickej časti mesta. Predmet dane a oslobodenie od dane. Daňovník, základ a sadzba dane. Vznik a zánik daňovej povinnosti. Oznamovacia povinnosť, vyrubenie dane a platenie dane
    13. Miestny poplatok za komunálne odpady a drobné stavebné odpady. Spoplatňovanie a poplatník. Vznik poplatkovej povinnosti. Sadzba a určenie poplatku. Vyrubenie poplatku a spôsob platenia poplatku. Vrátenie poplatku.
    14. Daň z motorových vozidiel I. Predmet dane. Daňovník DzMV. Oslobodenie od DzMV. Základ DzMV.
    15. Daň z motorových vozidiel II. Sadzba DzMV a určovanie výšky sadzby dane pri rôznych kategóriách vozidiel. Vznik a zánik daňovej povinnosti k DzMV. Daňové priznanie a oznamovacia povinnosť. Preddavky na daň a platenie dane. Úprava kombinovanej dopravy. Vyberanie dane.
    16. Daň z pridanej hodnoty I. Právna úprava. Charakteristiky DPH. Princíp pôvodu a princíp určenia. Územné členenie pre účely DPH. Predmet DPH.
    17. Daň z pridanej hodnoty II. Subjekt DPH. Registračná povinnosť pre účely DPH. Skupinová registrácia. Osvedčenie o registrácii pre DPH v tuzemsku a v zahraničí.
    18. Daň z pridanej hodnoty III. Zdaniteľné obchody.
    19. Daň z pridanej hodnoty IV. Miesto zdaniteľného obchodu. Daňová povinnosť. Základ dane a sadzba dane. Oslobodenie od dane.
    20. Spotrebné dane. Všeobecná charakteristika. Druhy spotrebných daní. Pojem jednostupňovej dane. Sprievodný dokument. Správa spotrebných daní. Princíp krajiny určenia v prípade spotrebných daní. Režim pozastavenia dane. Pojem daňového skladu. Režim voľného obehu.
    21. Daň z minerálneho oleja I. Predmet dane. Základ dane a výpočet dane. Oslobodenie od dane. Vznik daňovej povinnosti. Zdaňovacie obdobie. Povinnosť podať daňové priznanie.
    22. Poplatky za používanie cestnej siete I. Spôsob spoplatnenia používania cestnej siete v SR.
    23. Poplatky za používanie cestnej siete II. Spôsob spoplatnenia používania cestnej siete v zahraničí.
    24. Dovážanie vozidiel zo zahraničia. Dovoz nového a ojazdeného vozidla. Kontrola originality vozidla. Certifikát konformity. Príspevok do recyklačného fondu.
    25. Správne poplatky pri nadmernej a nadrozmernej preprave. Nadmerná a nadrozmerná preprava. Vlastníctvo pozemných komunikácii. Povolenie na vykonanie nadmernej a nadrozmernej prepravy. Správne poplatky. Úhrada za služby verejnosti. Účel platieb. Platiteľ úhrady. Príjemca a vyberateľ úhrady. Sadzba úhrady. Oslobodenie od povinnosti platiť úhradu za služby verejnosti. Povinnosť platenia úhrady. Povinnosti platiteľa.