Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 034   projektov
0 nových

Mechanika tuhých a poddajných telies

«»
Prípona
.rar
Typ
vypracované otázky
Stiahnuté
48 x
Veľkosť
0,6 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
35847
Posledná úprava
21.11.2010
Zobrazené
2 074 x
Autor:
baron81
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Obsahuje celú teóriu formou internetovej stránky vhodné na uloženie do telefonu, úplne na komplet..1. otázka

Statika – je náuka o pokoji telies. Zaoberá sa podmienkami rovnováhy a nahradenia silových sústav, pôsobiacich na telesá.

Kinematika – rieši pohyb objektov (bodov, tuhých telies a ich sústav) v priestore a čase bez ohľadu na pôsobiace sily a zotrvačné vlastnosti objektov.

Dynamika – skúma a analyzuje pohyb hmotných bodov (bodov, telies a ich sústav) vzhľadom na pôsobiace sily a zotrvačné vlastnosti skúmaných objektov. Základnými pojmami dynamiky sú sila, priestor, čas a hmotnosť.

Hmotný bod – je abstrakcia, pri ktorej uvažujeme hmotnosť objektu a zanedbávame jeho rozmery. Do hmotného bodu sústreďujeme hmotnosť tuhého telesa, ktorá je konečná a nezanedbateľná z hľadiska síl, ktoré naň pôsobia.

Dokonale tuhé teleso – príp. tuhé teleso nazývame také teleso, v ktorom sa účinok pôsobenia iných telies vzdialenosť jeho dvoch ľubovoľných bodov nemení. Skutočné (reálne) telesá vplyvom síl, ktoré na ne pôsobia, podliehajú zmenám tvaru a objemu. Hovoríme o deformácii telies v dôsledku ich poddajnosti.

Sila – (F) je vektorová veličina, ktorá vyjadruje vzájomné pôsobenie hmotných objektov (hmotných bodov, telies, sústav telies) na daný hmotný bod (teleso). Pre jednoznačné určenie sily je potrebné poznať jej veľkosť, v prípade nenulovej veľkosti aj smer a bod jej umiestnenia (pôsobisko). Priamka, na ktorej leží vektor sily sa nazýva nositeľka sily – nF.



2. otázka

Moment sily k bodu – je mierou otáčavého účinku pôsobiacej sily k tomuto bodu. Otáčavý účinok vzniká vtedy, ak vzťažný bod neleží na nositeľke sily. Poloha pôsobiska sily k bodu je určená polohovým vektorom r. Moment sily k bodu je určený vzťahom M = r x F.

Moment silovej dvojice – silovú dvojicu tvoria dve rovnobežné, opačne orientované sily rovnakej veľkosti, ktoré neležia na tej iste nositeľke. Vzdialenosť nositeliek síl je d a nazýva sa rameno dvojice síl. Moment silovej dvojice je voľný vektor, t.j. má rovnaký otáčavý účinok vzhľadom na ľubovoľný bod v priestore a jeho veľkosť je daná vzťahom: M = Fd.

Kľúčové slová:

mechanika

telesá

ťahák

mtf

stu

telefón



Zdroje:
  • MTF STU Návody na cvičenia Mechanika tuhých telies,