Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 034   projektov
0 nových

Virológia

«»
Prípona
.doc
Typ
ťahák
Stiahnuté
2 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
12561
Posledná úprava
27.07.2020
Zobrazené
2 425 x
Autor:
KUBA
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
VIROLÓGIA
Lekárska virológia sa zaoberá vírusmi infikujúcimi ľudí a zvieratá. Vírusy sú infekčné partikuly zložené z nukleovej kyseliny a ochranného bielkovinového obalu. Môžu sa rozmnožovať iba v živých bunkách organizmov, ktoré im na ich existenciu poskytujú enzýmy, energiu a nízkomolekulové látky. Ide v podstate o intracelulárne parazity. Nie sú schopné rozmnožovať sa v živných pôdach a sú necitlivé na bežné chemoterapeutiká antibiotiká.
Kompletná vírusová partikula obsahuje nukleovú kyselinu a proteínový obal a nazýva sa virión. Proteínový obal (kapsid) pozostáva z viacerých bielkovinových podjednotiek (kapsomér), ktoré sú usporiadané do helikálnej alebo kubickej štruktúry.
Kapsid ohraňuje genetický materiál vírusu. Vírus vždy obsahuje len 1 nukleovú kyselinu, buď DNA (deoxyribovírusy) alebo RNA (ribovírusy). Nukleová kyselina nesie informáciu o infekčnej aktivite vírusu.
Niektoré vírusy (ortomyxovírusy, paramyxovírusy) obsahujú na svojom povrchu aj lipoproteínový obal.Tento obal je možné inaktivovať organickými rozpúšťadlami. Na vírusy bez tohto obalu tieto látky nepôsobia alebo len minimálne.
Čím je teplota nižšia, tým dlhšia je infekčná aktivita vírusov. Pri teplote kvapalného dusíka (-196°C) ostávajú vírusy aktívne niekoľko rokov. Ionizujúce a neionizujúce žiarenie ich inaktivuje ihneď.
Vírusy nemajú vlastný metabolizmus a nemôžu sa samé replikovať. Sú menšie ako baktérie (20-300nm).Takmer všetky sú pozorovateľné len pod elektrónovým mikroskopom. Výnimku tvoria poxvírusy viditeľné aj pod svetelným mikroskopom.
...

Kľúčové slová:

virológia

vírus

infekcia

vírusová infekcia

imunita

inkubačná doba

proteín

rezistencia

liečba

organizmus

rhinovírus

herpesvírus

poliovírus

choroba

enterovírus



Obsah:
  • VIROLÓGIA
    Rozmnožovanie vírusov
    Patogenéza vírusových infekcií
    ...
    Choroby ústnej sliznice vyvolané papovírusmi
    Choroby ústnej sliznice vyvolané poxvírusmi
    Choroby ústnej sliznice vyvolané enterovírusmi