Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 034   projektov
0 nových

Manažment malého a stredného podnikania v regiónoch - Vypracované štátnicové otázky

«»
Prípona
.doc
Typ
štátnicové otázky
Stiahnuté
24 x
Veľkosť
1,6 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
46708
Posledná úprava
29.09.2016
Zobrazené
1 166 x
Autor:
ivka.tazka
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Vypracované štátnicové otázky. Vysoká škola ekonómie a manažmentu verejnej správy v Bratislave. Odbor - manažment malého a stredného podnikania v regiónoch



Kľúčové slová:

štátnice

VŠEMvs

Manažment malého a stredného podnikania v regiónoch

Ekonomika

Manažment

Podniková ekonomika



Obsah:
  • 1. blok Ekonómia
    (Všeobecná ekonomická teória, Financie a mena)
    1. Predmet ekonómie a jej metodológia (pozitívna a normatívna ekonómia, mikroekonómia a makroekonómia, metódy skúmania ekonómie).
    2. Základné problémy organizácie ekonomiky a tri základné otázky - čo vyrábať, ako vyrábať a pre koho vyrábať. Základné ekonomické zákony a ich charakter.
    3. Trhový mechanizmus a jeho fungovanie ( proces utvárania dopytu, proces utvárania ponuky a proces utvárania ceny, prípady trhovej nerovnováhy ). Nedostatky a nedokonalosti trhu.
    4. Správanie spotrebiteľov a utváranie dopytu. Kardinálny a ordinálny prístup k rovnováhe spotrebiteľa.
    5. Rovnováha firmy v podmienkach dokonalej konkurencie. Rovnováha firmy v podmienkach nedokonalej konkurencie(monopol, oligopol a monopolistická konkurencia).
    ...
    ...
    ...

    2. blok Manažment
    (Základy manažmentu, Projektový manažment, Riadenie ľudských zdrojov, Krízový manažment)
    1. Podstata a významy (chápania) pojmu manažment. Manažment ako praktická činnosť a veda. Základné systémy manažmentu vo svete a príčiny ich existencie, prínosy vedeckých škôl do rozvoja manažmentu
    2. Systémový prístup k manažmentu. Organizácia ako jednota riadiaceho a riadeného systému. Obsah procesu manažmentu ako komplexného systému (ako symbióza čiastkových charakteristík),význam regulačných systémov v riadiacich procesoch!!!!
    3. Úloha rozhodovania v manažmente. Druhy rozhodovacích prostriedkov a ich dôsledky. Časový priebeh rozhodovania. Metódy rozhodovania a ich použitie. Analýza rizík v rozhodovacích procesoch
    4. Charakteristika úlohy a obsahu plánovania ako východiskovej manažérskej funkcie. Druhy plánovania. Fázy strategického manažmentu. Druhy stratégií na úrovni organizácie, Strategické prístupy manažmentu v rozhodovacích procesoch
    5. Podstata a úlohy organizácie a organizačnej štruktúry. Modely organizačného členenia (departmentizácie) organizácie. Typy organizačných štruktúr podľa deľby rozhodovacej právomoci a divizionalizácie organizačných útvarov.
    ...
    ...
    ...


    3. blok Podniková ekonomika
    (Podnikové hospodárstvo, Podnikanie v malých a stredných podnikoch, Podnikové financie, Finančno-ekonomická analýza)
    1. Cieľové správanie podnikov. Podstata a tvorba cieľov podniku. Členenie cieľov podniku podľa jednotlivých kritérií. Spoločenská zodpovednosť podnikateľských subjektov.
    2. Životný cyklus podniku, fázy z ktorých pozostáva. Založenie a vznik podniku - tvorba podnikateľského projektu
    3. Kríza podniku, jej príčiny a spôsoby riešenia. Zrušenie podniku a jeho formy. Zánik podniku.
    4. Podnik - okolie podniku a jeho členenie. Vertikálne a horizontálne vzťahy podniku s okolím a ich dôsledky pre podnik.
    5. Typológia podnikov - členenie podnikov podľa zvolených kritérií (finálneho výsledku, hospodárskych sektorov a odvetví, technicko-organizačných charakteristík a veľkosti). Základná charakteristika jednotlivých právnych foriem podnikov.
    ...
    ...
    ...