Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Vypracované zadania na ústnu skúšku z Makroekonomie 1

«»
Prípona
.docx
Typ
skriptá
Stiahnuté
44 x
Veľkosť
0,8 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
45811
Posledná úprava
20.04.2015
Zobrazené
1 998 x
Autor:
Dominika7876
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Makroekonómia a jej predmet. Makroekonomické ciele a nástroje. Činitele ovplyvňujúce dosahovanie makroekonomických cieľov. Magický štvoruholník. Makroekonómia a hospodárska prax.
Makroekonómia a jej predmet: samostatná časť ekonómie, ktorá skúma fungovanie ekonomiky ako celku. Rieši triádu otázok - čo ako a pre koho vyrábať na národohospodárskej úrovni. Rieši najmä otázky týkajúce sa výkonnosti a efektívnosti jednotlivých ekonomík, príčin a foriem nezamestnanosti, zmien v cenovej hladine a vývoja ekonomík, štátneho rozpočtu a menovej politiky.
Vznik makroekonómie ako uceleného systém poznatkov sa spája s obdobím 30-tych rokov 20. storočia a najmä s učením J. M. Keynesa, ktorý vymedzil a charakterizoval základné národohospodárske veličiny.

Makroekonomické ciele: majú prioritné postavenie pri posudzovaní výkonnosti jednotlivých ekonomík a ich vzájomnej komparácii. Za hlavné makroekonomické ciele považujeme:
1. Vysokú úroveň outputu (ukazovateľom je GNP - objem tovarov a služieb ktoré vytvorí ekonomika, spravidla za jeden rok. Meria sa najmä tempom rastu G=(Qt-Qt-1)/Qt-1
2. Nízku nedobrovoľnú nezamestnanosť (prirodzená miera nezamestnanosti) dosahovanie tohto cieľa možno hodnotiť pomocou miery nezamestnanosti ktorú vypočítame ako u=U/L*100 L=(U+E)
3. Stabilnú cenovú hladinu (dosahovanie stabilných cien, utváraných na slobodnom trhu, alebo tiež dosiahnutie stabilnej miery inflácie ktorá sa miera ako I=(CPIt-CPIt-1)/CPIt-1*100
4. Rovnováhu vonkajších ekonomických vzťahov (medzinárodná deľba práce, vývoz a dovoz tovarov a služieb, tento cieľ možno pozorovať na základe otvorenosti ekonomiky teda ako podiel exportu a importu na HDP v %) tak isto aj podielom salda obchodnej bilancie na HDP

Kľúčové slová:

ústna skúška

makroekonomia 1

makroekonomický rozvoj

fiškálna politika

štátny rozpočet

cenové indexy



Obsah:
  • 1. Makroekonómia a jej predmet. Makroekonomické ciele a nástroje. Činitele ovplyvňujúce dosahovanie makroekonomických cieľov. Magický štvoruholník. Makroekonómia a hospodárska prax.
    2. Ukazovatele makroekonomického vývoja, definícia a porovnanie. Metódy ich výpočtu. Význam rozlišovania nominálnych a reálnych veličín. Alternatívne meradlá výkonnosti ekonomiky a spôsob ich konštrukcie.
    3. Jednoduchý keynesovský model a jeho využitie v analýze dvojsektorovej ekonomiky. Východiská a využitie modelu pri určení rovnovážneho produktu. Faktory, ktoré ho ovplyvňujú. Multiplikačný efekt v dvojsektorovej ekonomike.
    4. Charakteristika a determinanty AD. Odvodenie krivky AD, jej sklon a posun. Odvodenie krivky AS - keynesovské poňatie. Krátkodobé a dlhodobé efekty fiškálnej a monetárnej politiky v modeli AS - AD (keynesovský prístup)
    11. Charakteristika monetárnej politiky s dôrazom na úlohu centrálnej banky. Ciele a nástroje. Transmisné mechanizmy monetárnej politiky. Rovnováha na trhu peňazí a determinácia úrokovej sadzby
    12. Štátny a verejný rozpočet. Príjmy a výdavky štátneho rozpočtu. Cyklický a štrukturálny rozpočtový deficit. Spôsoby krytia deficitu štátneho rozpočtu. Vytesňovací efekt. Štátny dlh.
    13. Fiškálna politika a jej ciele. Fiškálna politika v jednoduchom keynesovskom modeli. Ponukovo orientovaná fiškálna politika. Lafferova krivka.
    14. Nástroje fiškálnej politiky, automatické stabilizátory a diskrétne opatrenia. Pôsobenie nástrojov fiškálnej politiky vo vzťahu k hospodárskemu cyklu.
    15. Mechanizmus multiplikačných procesov. Multiplikátor vládnych výdavkov a daňový multiplikátor. Typy a účinky fiškálnej politiky.
    16. Cenová hladina a cenové indexy. Meranie inflácie. Stupne inflácie podľa jej závažnosti. Ekonomické a sociálne dôsledky inflácie. Deflácia a dezinflácia
    17. Príčiny inflácie. Dopytová inflácia. Vzťah medzi dopytovou infláciou a zmenou reálneho produktu. Inflačné očakávania. Anticipovaná inflácia. Cenovo-mzdová špirála.
    18. Ponuková inflácia, ponukové šoky. Vzťah nominálneho produktu, miery inflácie a reálneho produktu. Typy hospodárskej politiky pri riešení efektu nepriaznivého ponukového šoku. Možnosti a náklady antiinflačnej politiky štátu.
    19. Charakteristika príčin nezamestnanosti, formy a dôsledky nezamestnanosti z keynesovského a neoklasického hľadiska. Nástroje politiky zamestnanosti
    20. Charakteristika vzťahu medzi nezamestnanosťou a infláciou. Krátkodobá a dlhodobá Phillipsova krivka. Prirodzená miera nezamestnanosti, tendencie jej vývoja.
    21. Hospodársky cyklus a jeho fázy. Príčiny a prejavy hospodárskych cyklov. Typy hospodárskych cyklov. Možnosti zmierňovania hospodárskych cyklov za pomoci hospodárskej politiky.
    22. Ekonomický rast. Základné zdroje a bariéry ekonomického rastu. Meranie ekonomického rastu. Dopytovo orientované teórie ekonomického rastu. Cobbova-Douglasova produkčná funkcia. Prorastová politika.
    23. Platobná bilancia a jej význam. Štruktúra platobnej bilancie a charakteristika jej čiastkových účtov. Saldo platobnej bilancie. Apreciácia a depreciácia meny a ich vplyv na platobnú bilanciu.
    24. Peniaze v otvorenej ekonomike, menový kurz, spôsoby jeho kótovania. Determinácia menového kurzu a intervencie na menových trhoch. Typy menových systémov.
    25. Medzinárodná deľba práce. Teória zahraničného obchodu. Obchodný liberalizmus a protekcionizmus. Grafická analýza a ekonomická interpretácia vplyvu ciel a kvót.
    26. Príčiny vzniku medzinárodného obchodu, podstata teórie absolútnych a komparatívnych výhod v medzinárodnom obchode. Dôsledky voľného obchodu a dopady zavedenia obchodných prekážok. Stupne ekonomickej integrácie.