Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Právne dejiny na území Slovenska

«»
Prípona
.pdf
Typ
skriptá
Stiahnuté
4 x
Veľkosť
41,2 MB
Jazyk
český
ID projektu
45558
Posledná úprava
08.01.2015
Zobrazené
1 326 x
Autor:
miki.pancito
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
K Periodizaci
I.
Periodizovat v)ivoj statu a prava je s pedagogickych duvodu nezbytne, nebor vhodne rozlozeni vykladu do jednotlivych etap umozImje podat vyklad historicke latky prehledne a srozumitelne. Zaroven jsou s nim spojeny jiste problemy, na nez
je tfeba upozornit a jez je tfeba mH ph cteni na mysli. Pro nas jsou to predevsim tyto momenty:
a) Vyznamne a trvale spolecenske premeny se v lune spolecnosti rodi dlouho pred Hm, nez se nap Ina prosadL Ani ana "naplno" zpravidla neni zcela zretelne, jak to snad nejnazorneji uvidime u samotneho vzniku statni organizace. Ph periodizaci vsak potiebujeme jasne predely. Jejich stanoveni je proto subjektivni zalezitosH kazdeho autora a predstavuji pouhe symboly toho, ze dane dobe prechazi jedna vyvojova faze v druhou. Vyber techto symbolu zalezi na prioritach autora (v nasem pflpade jsou jimi v nejobecnejsi rovine vyvoj statni organizace a prava), jeho vnimani historicke skutecnosti, dukladnosti, s jakou se tematem zabyva, pflpadne na dalSfch faktorech.
b) Zasluhou vyuky dejepisu marne jako vy-znamne spolecenske zlomy zafixovany predevsim zasadni politicke zvraty, s nimiz jsou zpravidla spojeny i relativne rychle nasledujicl zmeny statniho zflzeni a statni organizace. VetSinou se jich proto drZime i ph vyberu mezniku pro periodizaci pravnfch dejin, ktere ostatne vyvoji stiitniho zflzeni a stiitniho apariitu venujl nemalou pozornost.

Kľúčové slová:

Vojáček

právne dejiny

sr

slovensko

právo

história



Obsah:
  • Uvodni pozmimky -13-
    Cast I. Vyvoj statu a prava do roku 1848 -17-
    Cast 2. Vjvoj statu a prava v letech 1848 -1918 -143-
    Cast 3. vjvoj statu a prava v letech 1918-1992 -201-