Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 035   projektov
0 nových

Doc. PhDr. Jitka Oravcová, PhD. - Sociálna psychológia

«»
Prípona
.pdf
Typ
skriptá
Stiahnuté
33 x
Veľkosť
1,6 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
44915
Posledná úprava
14.03.2014
Zobrazené
4 008 x
Autor:
henrieta.hegedusova
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Absolútna väčšina z nás žije od narodenia v prítomnosti iných ľudí, t.j. v sociálnom prostredí, ktoré má významný vplyv na utváranie všetkých zložiek našej osobnosti. Niektorí z nás patria k tým jednotlivcom, ktorých vplyv na formovanie iných je osobitne významný. Sme to my všetci, ktorí pracujeme s inými ľuďmi, ktorí ich v rámci svojej profesie vychovávame, vzdelávame, riadime. Ale aj my všetci, ktorí sme (alebo v budúcnosti budeme) „iba" rodičmi, ovplyvňujúcimi svoje vlastné deti. Porozumieť dynamike sociálneho prostredia, poznať princípy sociálneho vplyvu, sociálnej interakcie, sociálneho správania a mnohých ďalších aspektov „sociálna" síce nemôže plne zabezpečiť psychosocialnu zrelosť a kompetenciu človeka, nemôže nahradiť význam životných skúseností, ale predsa môže nadobudnutiu týchto kvalít napomôcť. Žiť s ľuďmi a dobre s nimi vychádzať je jedným z dôležitých zdrojov životnej spokojnosti človeka. Žiť s ľuďmi ale nieje vždy jednoduché. Nádejame sa, že poznatky zhromaždené v tejto publikácii budú čitateľovi pomôckou k lepšiemu porozumeniu sociálnym dimenziám osobnosti človeka, porozumeniu fungovania vzájomných interakcií a hádam i pomôckou k lepšiemu poznaniu seba samého, resp. k pozitívnej zmene vlastných aspektov sociálneho fungovania.
Publikácia prináša základné poznatky sociálnej psychológie, ktorá je síce stále mladou, ale veľmi dynamicky sa rozvíjajúcou vednou disciplínou, ktorej poznatkový základ sa stále rozrastá. Aplikácie sociálnej psychológie do všetkých oblastí ľudskej praxe súvisia so zameraním jej predmetu. Nech pôsobí jednotlivec v oblasti obchodu, priemyslu, školstva, medicíny alebo inej, vždy prichádza do kontaktu s inými ľuďmi, či už je v pozícii podriadeného, kolegu alebo nadriadeného. Každému môže byť poznanie, ktoré sociálna psychológia prináša, užitočné. Naša publikácia je však určená predovšetkým študentom pripravujúcim sa na profesiu pedagóga. S týmto zámerom sme preto spracúvali text najmä v oblasti príkladov, resp. sme sa pokúsili niektoré všeobecné poznatky priamo aplikovať na edukačné prostredie. Veríme však, že zaujímavé poznatky získajú aj ostatní čitatelia.
Zdôrazňujeme, že publikácia má charakter vysokoškolskej učebnice, preto sme vybrali a ponúkame skutočne základné poznatky sociálnej psychológie súčasnosti. Hlbšie poznanie sociálnej psychológie vyžaduje štúdium ďalších literárnych prameňov, publikácií zameraných na špecifické aplikačné oblasti sociálnej psychológie, na ktoré odkazujeme v zozname odporučenej literatúry.

Kľúčové slová:

sociálnopsychologický výcvik

sociálna

psychológia

sociometria

kontext

skriptá

Oravcová

UMB

FHV



Obsah:
  • 1 Sociálna psychologiaako veda
    1.1 Predmetsoaálnejpsychológie
    1.2 Z histórie formovania sociálnejpsychológie ako vedy
    1.3 Vzťah sociálnej psychológie k iným vedným disciplínám
    2 Metódysociálnejpsychológie
    2.1 Metóda pozorovania
    2.2 Metódy merania postojov
    2.3 Metóda sociometrie
    3 Osobnost v sociálnom systéme (kontexte)
    3.1 Proces socializácie
    3.2 Osobnosť a jej charakteristiky z hľadiska sociálnej psychológie
    4 Sociálna interakcia
    4.1 Sociálna percepcia-vnímanie a poznávanie iných ľudí
    4.2 Sociálna komunikácia
    4.3 Asertívna komunikácia
    4.4 Sociálne správanie
    5 Sociálne skupiny
    5.1 Malé sociálne skupiny
    5.2 Školská trieda ako sociálna skupina
    5.3 Nežiaduce sociálne skupiny
    6 Záťažové situácie
    6.1 Charakteristika záťažových situácií
    6.2 Zvládanie záťažových situácií
    6.3 Základné druhy záťažových situácií
    Použitá, citovaná a odporučená literatúra