Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 035   projektov
0 nových

Vývoj politických systémov v ČSR a na Slovensku od roku 1863 po súčasnosť

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
4 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
40171
Posledná úprava
06.05.2012
Zobrazené
1 084 x
Autor:
99veronka
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Politický systém, tiež politický režim je sociálny systém politiky a vlády. Má obyčajne vzťah k právnemu, ekonomickému, kultúrnemu a ostatným sociálnym systémom. Je to kompletný súhrn inštitúcií, politických organizácií a záujmových skupín, tj. politických strán, odborov a zväzov a vzťahmi medzi týmito inštitúciami. Je formovaný členmi sociálnych organizácií (skupín), ktoré vládnu.

olitické strany pociťujeme v súčasnosti už ako neoddeliteľnú súčasť verejného života a štátu, takže si ani vždy neuvedomujeme, že sú javom pomerne mladým, najmä ak sa zameriame na politické strany na území Slovenska. Oproti niekoľko tisícročnej existencii organizovaného štátu, strany jestvujú iba jeden a pol storočia avšak modernú podobu, blízku našim súčasným predstavám, dostali až v druhej polovici 19. storočia. Vznik skutočných politických strán je však spojený až s parlamentarizmom, so zákonodarnými zhromaždeniami volených zástupcov krajov, oblastí, stavov. Rozhodovanie na základe hlasovania nevyhnutne viedlo k zoskupeniu poslancov podľa postoja k dôležitým otázkam štátnej politiky.

V roku 1863 4. 8. V Martine slávnostne otvorili Maticu slovenskú. Matica slovenská sa stala centrom a symbolom slovenskej "nezávislosti" a národného povedomia. Podporovala podporovala vedeckú, zberateľskú a dokumentárnu činnosť, finančne podporovala štúdium mládeže, vydávala učebnice, združovala kultúrnych, osvetových a vedeckých pracovníkov a pod. Vytvorila podnet na začiatok formovania sa politických strán resp. organizácií na Slovensku. Začali sa slovenské politické aktivity v období dualizmu...

Kľúčové slová:

politický systém na Slovensku

politické strany

politické systémy



Obsah:
  • Historický vývoj politických systémov od r 1863
    Politický systém v období prvej Československej republiky 1918 - 1939
    Politický systém v prvej Slovenskej republike 1939 – 1945
    Komunistický politický systém na Slovensku resp. ČSSR 1945 - 1989
    Súčasný politický systém na Slovensku