Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 035   projektov
0 nových

Punk - sociálna patológia

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
2 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
20183
Posledná úprava
27.02.2009
Zobrazené
2 842 x
Autor:
drnda14
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
ÚVOD

„Kultúra je v najširšom zmysle slova rôznorodý a členitý súhrn materiálnych a duchovných činností, výtvorov a hodnôt vytvorených človekom.“ Nie všetkých ľudí uspokojuje konvenčný život podľa vzoru majoritnej kultúry. Preto v súčasnej postmodernej spoločnosti vznikajú rozmanité životné štýly, označované ako subkultúry, do ktorých ľudia vstupujú na základe vlastného slobodného rozhodnutia tým, že preberajú ich kultúrne obsahy.
V minulosti bol termín subkultúra rôzne definovaný. Je to: „Skupina ľudí, ktorí majú navzájom niečo spoločné - problém, záujem, ktorý ich jasne odlišuje od členov ostatných skupín“ Všeobecne sa chápal ako patologický jav spoločnosti, niečo primitívne, ako nižšia kultúra. V etymológii slovenského jazyka predpona „sub“ pomenuváva niečo nižšie, horšie. Toto označenie sa používa na pomenovanie skupín stojacich v konflikte s majoritnou väčšinou spoločnosti.
V sociologickej literatúre sa však stretávame s výrazom subkultúra a jej inou definíciou. Pojmom subkultúra sa označujú skupiny etnické, náboženské, alebo dokonca pracovné. V tomto prípade sa jedná o segment kultúry, avšak bez hodnotiaceho elementu. Bez porovnávania horší – lepší, vyšší – nižší, Chápanie subkultúry bolo možné tiež ako určitej formy protestu mládeže. S príchodom hnutia „Hippies“, v ktorý sa líšil od ostatných hnutí tým, že jeho členmi neboli len mládežníci, ale aj staršia generácia, sa na označenie konfliktu medzi mladou a staršou generáciou začal využívať termín kontrakultúra. ...

Kľúčové slová:

patologický jav

punk

subkultúra



Zdroje:
  • MURPHY, R. F.: Úvod do kulturní a sociální antropológie, Praha: Slon, 2004.
  • ONDREJKOVIČ, P.: Úvod do sociológie výchovy, Bratislava: Veda – SAV, 1995.
  • PAVELKA, J.; POSPÍŠIL, I.: Slovník epoch, směrů, skupin a manifestů, Brno: Georgetown, 1993.
  • THORTON, S.: Club Cultures, Cambridge: Polity Press, 1995.
  • ŠPES, K.: Punk´s not dead. In: http://spes.blog.sme.sk/c/43561/Punks-not-dead.html (27.10.2008).
  • VIEST, B.: Punk - Charakteristika. In: http://www.hudba.pcraj.com/punk-charakteristika (27.10.2008).