Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 035   projektov
0 nových

Gogoľ (Revízor) a Ostrovskij (Aj múdry schybí) - porovnanie dramatického stvárnenia sveta ruskej byrokracie

«»
Prípona
.docx
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
7 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
44861
Posledná úprava
10.03.2014
Zobrazené
1 318 x
Autor:
aemmit
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
„Silne vyvinutý zmysel pre skutočnosť, ostrý kritický rozum a pozorovací talent ruského človeka, jeho vrodený humor - všetky tieto vlastnosti sa uplatnily i v literatúre ruskej, tak neobyčajne bohatej satirickými prvkami.“ (Š. Ferienčík, str.102) Obe hry, na ktoré je zameraná moja seminárna práca vyvolali po ich vydaní vlnu diskusií práve pre svoju ostrú, satirickú kritiku svojej doby. Ale tak Ostrovský ako aj Gogoľ ako geniálni satirici nemohli nezobrazovať pravdivo a ostro skutočné pomery v Rusku. (Š. Ferienčík, str.103)
Výborná Gogoľova komédia Revízor ľahko a voľne uvádza čitateľa do provinčného mestečka, ďaleko od hlavného mesta. Toto neznáme mesto je akousi miniatúrou celého štátu, v ktorom sa ako v kvapke vody odrážajú všetky poruchy administratívneho aparátu cárskeho Ruska v tridsiatych rokoch 19. storočia. Kolobeh života jeho obyvateľov má však nečakane narušiť príchod revízora. Mešťanosta, ktorý sa chce ukázať v najlepšom svetle, si zvolá všetkých ľudí zodpovedných za poriadok v meste. „páni, ja som vás upozornil. Ja som si niektoré veci už dal do poriadku. Radím i vám.“ (Š. Ferienčík str.10)

Kľúčové slová:

gogoľ

ostrovskij

byrokracia

satira

komédia



Zdroje:
  • 1. Gogoľ, Nikolaj Vasiljevič, Revízor, preklad Štefan Ferienčík, Turčiansky sv. Martin: Neografia úč. spol. 1947, 115s.
  • 2. Ostrovskij, Alexander Nikolajevič, Hry II., preklad Ján Ferenčík, Bratislava: Tatran, 1976, 284 s.