Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 035   projektov
0 nových

Aristoteles a jeho koncepcia spoločnosti

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
16 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
20331
Posledná úprava
09.03.2009
Zobrazené
2 558 x
Autor:
tache
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Aristoteles sa narodil v roku 384 pred Kristom a do Akadémie ho prijali ako 17 ročného. Stal sa jedným z troch najvýznamnejších Platónových žiakov. Keď v roku 347 pred Kristom Platón zomrel, Aristoteles mal asi 37 rokov. Po jeho smrti opustil Atény a začal svoj nezávislý život intelektuálneho a vedeckého skúmania. Počas tohto obdobia sa začala formovať jeho vlastná filozofia, i keď po celý svoj život zotrval pod výrazným vplyvom svojho učiteľa.
V roku 343 pred Kristom odišiel učiť Alexandra Veľkého do Macedónie. Zotrval tu až do roku 336, kedy Alexander začal dobývať svet.
Keď mal Aristoteles 50 rokov (334 pred Kristom), vrátil sa späť do Atén a založil tu svoju školu Lykeion. Návrat do Atén vymedzuje tretie, zrelé obdobie Aristotelovho intelektuálneho života, počas ktorého napísal väčšinu svojich diel. Tieto diela sú skôr súborom poznámok než knihami, častokrát je im ťažko rozumieť a preto vyvolali rozsiahle diskusie týkajúce sa ich interpretácie. Práve podľa týchto poznámok poznáme myšlienky Aristotela, ktoré mali hlboký vplyv na dejiny západnej Európy.
Aristotelovo súborné dielo pozostáva z množstva prác. Najvýznamnejšou prácou z oblasti politiky je nepochybne jeho dielo Politika, v ktorom pojednáva o vývoji usporiadania spoločnosti a učenia o štáte.

Kľúčové slová:

Aristoteles

koncepcia spoločnosti

Platón

filozofia

Lykeion

polis

akadémia



Zdroje:
  • 1. DELFOVÁ Hanna a kol.: Lexikón filozofie. OBZOR, 1993.
  • 2. ANZENBACHER, Arno: Úvod do filozofie. SPN, 1990.
  • 3. ARISTOTELES: Politika. Kalligram, 2006.
  • 4. STÖRIG, Hans Joachim: Malé dějiny filosofie. ZVON, 1993.
  • 5. THOMSON, G. - MISSNER, M.: Aristoteles. Albert Marenčin vydavateľstvo PT, 2005.