Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 034   projektov
0 nových

Sociálna politika na Slovensku

«»
Prípona
.doc
Typ
semestrálna práca
Stiahnuté
31 x
Veľkosť
0,6 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
20246
Posledná úprava
27.02.2009
Zobrazené
11 016 x
Autor:
aiwik
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1 Sociálna politika
Problematiku zmierňovania dôchodkových nerovností rieši prostredníctvom svojich kompetencií štát. Pri riešení tohto problému využíva sociálnu politiku a politiku zamestnanosti. Ich vzájomné prepojenie možno ponímať hlavne v tom, že sociálna politika so
svojimi nástrojmi zasahuje väčšinou vtedy, keď jednotlivec nie je zapojený do pracovného procesu.

1.1 Funkcie sociálnej politiky
Sociálna politika predstavuje tieto základné funkcie.:
· Ochranná funkcia je historicky najstaršia. Jej podstatou je zmiernenie, resp. Odstránenie dôsledkov určitých sociálnych udalostí spojených jednak so svetom práce (napr. nezamestnanosť), ale aj s rodinnými a životnými udalosťami (napr. staroba, choroba). Rieši už vzniknutú sociálnu situáciu. Snaží sa o odstránenie alebo aspoň o zmiernenie nepriaznivej sociálnej situácie, ktorá vznikne počas života jednotlivca.
· Prerozdeľovacia funkcie je jednou z najvýznamnejších funkcií. Je základom riešenia rozdielov a nerovnosti v životných a pracovných podmienkach jednotlivcov, predovšetkým prostredníctvom daní a transferov, a to vertikálne (od bohatých k chudobným) i horizontálne (v rámci príjmových skupín).
· Stimulačná funkcia podnecuje jednotlivca k žiaducemu sociálnemu správaniu sa či konaniu. Tým, že stimuluje k požadovanému vývoju, ovplyvňuje aj ekonomickú oblasť, pretože žiaduce správanie sa musí prejaviť i v produktivite práce. Je základom stimulácie chceného vývoja sociálnych procesov, vytvárania záchranných sociálnych sietí, garanciou základných sociálnych istôt.
· Preventívna funkcia vedie k prijímaniu takých opatrení, ktoré odstraňujú príčiny nežiaducich sociálnych situácií. Snahou je predchádzať určitým škodám, ktoré vznikajú jako dôsledok nežiaducich situácií. Ide o odstraňovanie príčin rôznych nepriaznivých sociálnych situácií. Plnia ju všetky odbory sociálnej politiky, najmä vzdelávacia a zdravotná politika.
· Homogenizačná funkcia smeruje k odstráneniu neodôvodnených sociálnych rozdielov. Realizuje sa prostredníctvom určovania minimálnej mzdy, hraníc chudoby, životného minima a pod. Je relatívne novou funkciou a smeruje k určitému príjmovému vyrovnaniu, k zmierňovaniu sociálnych rozdielov v životných podmienkach subjektov a k odstraňovaniu neodôvodnených rozdielov medzi sociálnymi skupinami.

Kľúčové slová:

funkcie sociálnej politiky

ciele a nástroje sociálnej politiky

povinné a nepovinné sociálne poistenie

sociálna poisťovňa

priemerná a minimálna mzda

vývoj príjmov a výdavkov domácností

dôchodk...



Zdroje: