Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 035   projektov
0 nových

Preventívno-výchovná činnosť služby dopravnej polície

«»
Prípona
.docx
Typ
semestrálna práca
Stiahnuté
14 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
45000
Posledná úprava
10.04.2014
Zobrazené
1 466 x
Autor:
copi171
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Preventívno-výchovná činnosť v oblasti cestnej premávky predstavuje základný a prioritný moment v predchádzaní negatívnemu a neadekvátnemu jednaniu fyzických a právnických subjektov v cestnej premávke - účastníkov cestnej premávky, ktoré sú v rozpore s právnou normou a s jeho etikou, zo zásadami vzájomnej ohľaduplnosti, partnerstva v premávke, defenzívneho riadenia, kooperácie. Ide o jednu zo základných úloh služby dopravnej polície.
Účinnosť prevencie v cestnej premávke je do značnej miery dôsledkom vynucovania hlavných zásad, ktoré charakterizujú najmä:
- zákonnosť, lebo uvedená zásada je súčasne i jedným z cieľov prevencie, dodržovanie právnych predpisov o cestnej premávke všetkými jeho účastníkmi v súvislosti s kvalitou i vysokou úrovňou legislatívy, preventívne a efektívne reagujúc na možné predpokladané i ohlasujúce sa ohrozenia úrovne dopravnej bezpečnosti;
- vedeckosť, vyplývajúca z obsahu vedných odborov a oblastí zaoberajúcich sa cestnou premávkou, jej bezpečností a zistenými poznatkami, ktoré zovšeobecňuje a vedeckými metódami prispieva k zdokonaľovaniu jeho fungujúcej štruktúry;
- systémovosť, ktorá je jednou zo základných podmienok účinnosti preventívnych opatrení, úzko spätá s komplexnosťou pôsobenia na všetkých účastníkov cestnej premávky;
- koordinovanosť medzi všetkými inštitúciami, ktorým prislúcha v určitej danej oblasti starostlivosť o bezpečnosť cestnej premávky.

Kľúčové slová:

preventívno-výchovná činnosť

preventívne opatrenia

psychomotorika

doprava



Zdroje:
  • ANJEL, M., Preventívno-výchovná činnosť v cestnej premávke, Medzinárodný kongres o bezpečnosti v cestnej doprave, Bratislava: 2009.
  • FELCAN, M., Bezpečnosť cestnej premávky v SR. APZ, Bratislava, 2009. 348 s. ISBN 978-80-8054-478-2
  • Zákon č. 171/1993 Z. z. o Policajnom zbore.
  • Zákon č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
  • Zákon č. 93/2005 o autoškolách a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
  • Zákon č. 725/2004 Z. z. o podmienkach prevádzky vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
  • Nariadenie Prezidenta Policajného zboru, č. 14/2011 o vykonávaní dohľadu nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky, konaní o dopravných nehodách a dopravno-inžinierskej činnosti.
  • Nariadenie Prezidenta Policajného zboru č. 16/2008 o organizačnom poriadku Prezídia Policajného zboru