Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Mobing v manažérskom prostredí

«»
Prípona
.doc
Typ
semestrálna práca
Stiahnuté
13 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
29884
Posledná úprava
17.02.2010
Zobrazené
2 187 x
Autor:
111001
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Existuje veľa definícií ale jednotná medzinárodne uznávaná vlastne neexistuje. Viac či menej všetky vychádzajú z definícií profesora Leymanna, ktorý sa vzťahom na pracovisku intenzívne venoval. Mobing zahrňuje systematické, cieľavedmé a predovšetkým opakované útoky jednotlivca, či skupiny na určitú osobu. Nepriateľská a neetická komunikácia má za cieľ dotlačit vybraného jedinca do defenzívnej pozície, vylúčiť ho z kolektívu, ponížiť, znevážiť a donútiť tak k odchodu z pracoviska. Útoky často bývajú bez príčiny a väčšinou sa nevzťahujú ku konkrétnej činnosti obeti. Sústavný tlak je vyvýjaný bez ohľadu na to akú činnosť zamestnanec vykonáva, alebo aké je jeho chovanie na pracovisku. Výrazne mu však znemožňuje a znepríjemňuje plnenie pracovných povinností.

Pracovná činnosť nie je jednoduchý proces. Okrem riadiacich, technických, či iných aspektov, rozhodujúcim prvkom je ľudský faktor. „Mnohokrát pôsobia ľudské faktory tak silno, že stránka psychologická má väčšiu prevahu a rozhodovanie sa uberá iným smerom, než by sa dalo očakávať.“
Zvládnuť vedenie ľudí na všetkých úrovniach v optimálnom smere kladie zvýšené nároky na osobnosť riadiaceho pracovníka. Ak hovoríme o vedúcom pracovníkovi, manažérovi, mnohí si ani neuvedomujú, že práve oni môžu vyvolávať, resp. vytvárať priestor pre neočakávané situácie.

Kľúčové slová:

mobing

sikanovanie



Zdroje: