Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Historický vývoj leteckej dopravy

«»
Prípona
.docx
Typ
semestrálna práca
Stiahnuté
5 x
Veľkosť
0,3 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
46797
Posledná úprava
05.12.2016
Zobrazené
1 747 x
Autor:
laura.kupcikova
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Letectvo je jedným z odborov, bez ktorých si nemôžeme predstaviť dnešnú dobu a jej vyspelú techniku. Zvykli sme si na lietadlá, ktoré sa preháňajú nad našimi hlavami. A odo dní, kedy sa vydali na svoju ďalekú púť prvej umelej družíce Zeme a Slnka, pomyslíme aj na otázku medziplanetárnych letov ako na niečo úplne samozrejmého.

A predsa by sme sa mali nad tým všetkým trochu zamyslieť, lebo posledné úspechy leteckej vedy a techniky nám ukazujú, ako dlhú cestu človek prekonal od okamihu, keď sa po prvý raz vzniesol od zeme, ku ktorej bol po tisícročia pripútaný. Trvalo to snáď dlho? Keď vidíme prevratné pokroky letectve, zdá sa nám ten okamih
nesmierne vzdialený. V skutočnosti uplynula len krátka doba niekoľkých desaťročí. Veď k prvému letu lietadla ťažšieho ako vzduch , došlo pri Petrohradu 20. júla 1882 - teda iba 75 rokov pred vzletom prvej umelej družice Zeme. Je to krátka doba, ale vyplnená sústavným úsilie a prác zameranú k neustálemu zdokonaľovaniu lietadiel aj lietanie.

Máme veľa dôvodov sa vracať do dejín techniky, a teda aj leteckej techniky, a je málo tak zaujímavého, ako sledovať obdivuhodný vývoj lietadla a lietanie od skromných krátkych skokov až k dnešku a nakoniec sa zahľadieť dopredu na výhľady, ktoré nám otvárajú neobmedzené schopnosti vedy odhaľovať stále nové a nové tajomstvá.

Kľúčové slová:

letectvo

logistika

DSS

dopravná a spojová sústava

uniza



Obsah:
  • Úvod
    1.Čo je to letectvo ? -4-
    2.História letectva -5-
    2.1 Vývoj balónov -6-
    2.2 Prvé lietadlo poháňané motorom -6-
    2.3 Využitie vzducholodí -7-
    2.4 Moderna éra leteckých prepravných služieb -8-
    3. Medzníky v rozvoji letectva -9-
    Záver -10-
    Použitá literatúra a zdroje -11-