Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 034   projektov
0 nových

Formy a rozsah diskriminácie Rómov na Slovensku

«»
Prípona
.doc
Typ
semestrálna práca
Stiahnuté
7 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
42774
Posledná úprava
22.12.2013
Zobrazené
1 135 x
Autor:
KUBA
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Formy a rozsah diskriminácie Rómov na Slovensku

Rómovia na Slovensku sú konfrontovaní s diskrimináciou takmer vo všetkých oblastiach svojho života. Toto možno prisilné a zjednodušujúce konštatovanie je nevyhnutné konfrontovať s analýzou foriem a rozsahu diskriminácie. Analýzu treba doplniť o vysvetlenie širšieho kontextu problémov, s ktorými sa Rómovia stretávajú, a ktoré nevyhnutne nemusia znamenať porušovanie ich práv, diskriminačné praktiky, ale môžu vo väčšej miere súvisieť so zdedenými problémami z obdobia socializmu, i problémami, ktoré v prípade Slovenska prináša priebeh transformácie po roku 1989, ale tiež môže ísť o sociálnu situáciu, v ktorej sa Rómovia na Slovensku nachádzajú.
Podľa Ústavy SR je príslušníkom rómskej menšiny na jednej strane garantovaná rovnosť, na druhej strane sa im priznávajú niektoré práva a slobody vlastné len národnostným menšinám a etnickým skupinám, ktoré neprináležia väčšinovému obyvateľstvu. Článok 33 Ústavy SR odmieta akúkoľvek diskrimináciu vo vzťahu ku ktorejkoľvek národnostnej menšine alebo etnickej skupine. Článok 34 zaručuje príslušníkom národnostných menšín a etnických skupín právo na všestranný rozvoj, rozvíjanie vlastnej kultúry, rozširovanie a prijímanie informácií vo vlastnom jazyku, združovanie v národnostných združeniach, zakladanie a udržiavanie vzdelávacích a kultúrnych inštitúcií, právo na vzdelanie v ich jazyku, používanie jazyka v úradnom styku a právo zúčastňovať sa riešení vecí týkajúcich sa národnostných menšín a etnických skupín.
Národnej rade SR bol v júni 2002 predložený na prerokovanie vládny návrh zákona o uplatňovaní zásady rovnakého zaobchádzania (antidiskriminačný zákon). Zámer vychádzal z faktu absencie komplexnej legislatívnej úpravy problematiky diskriminácie v slovenskej legislatíve.

Kľúčové slová:

rómovia

diskriminácia

sociálna práca

cigáni

trh práce

vzdelanie



Obsah:
  • Formy a rozsah diskriminácie Rómov na Slovensku
    Oblasť sociálneho zabezpečenia a sociálnych služieb
    Trh práce
    Vzdelávací systém
    Oblasť zdravotníctva
    Oblasť bývania
    Polícia a systém trestnej justície
    Oblasť obchodu a služieb
    Diskriminácia v médiách
    Dotácie na kultúrne aktivity

Zdroje:
  • Zdroj: Súhrnná správa o Rómoch na Slovensku, Peter Puliš