Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 034   projektov
0 nových

Parodontitis

«»
Prípona
.doc
Typ
ročníková práca
Stiahnuté
1 x
Veľkosť
5,5 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
37587
Posledná úprava
28.05.2011
Zobrazené
1 380 x
Autor:
martina.hanicova
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Žijeme v dobe, v ktorej sa kladie veľký dôraz na dokonalý výzor človeka. Snaha priblížiť sa novodobým hollywoodskym ideálom krásy nás pohltila natoľko, že sme ochotní obetovať väčšinu voľného času a financií svojmu zovňajšku. Ale nezabúdame pritom všetkom na to najdôležitejšie? Je istá časť tela, na ktorej by sme rozhodne šetriť nemali. Sú to naše zuby.

Ako tému našej ročníkovej práce sme si vybrali Parodontitis. Dôvod bol jednoznačný. Už odmalička sa túžime stať stomatologičkami alebo lekárkami, a preto aj možnosť zaoberať sa problematikou z danej oblasti, sme považovali za veľkú výzvu. Biológia a chémia sa stali neodmysliteľnou súčasťou nášho života a venujeme im veľkú pozornosť nielen v škole, ale taktiež i mimo nej. Hlavným cieľom našej práce je spracovanie dôležitých poznatkov ohľadom danej témy. Priblížením nepriaznivých faktorov, ktoré sa podieľajú na vzniku tohto ochorenia chceme ľudí presvedčiť, aby sa lepšie starali o svoj chrup. Dúfame, že úsilie, ktoré sme vynaložili, nezostane nepovšimnuté.

Naša práca pozostáva z dvoch časí, z teoretickej a praktickej. Teoretické poznatky sme čerpali nielen z kníh a internetových stránok uvedených v zozname použitej literatúry, ale taktiež i z odborných dialógov, ktoré sme viedli s našou kvalifikovanou konzultantkou. Vo výskume sme sa zamerali na produkty ponúkané farmaceutickým priemyslom. Sú naozaj také zázračné ako nám to v niektorých reklamách tak presvedčivo prezentujú? Zároveň sme sledovali pozitívne i negatívne vplyvy daných produktov na ľudský organizmus. Súčasťou výskumu je rovnako anketa, v ktorej sme zisťovali najmä zlé návyky ľudí v starostlivosti o svoju ústnu dutinu. Pre lepšiu predstavu o výsledkoch našej ankety a samotného výskumu, sú výsledky spracované do tabuliek a grafov, ktoré sa nachádzajú v prílohách. Obrazovú prílohu dopĺňa fotodokumentácia ústnej dutiny, jednotlivých dobrovoľníkov, bezprostredne po ukončení nášho výskumu. Nie každý má financie na to, aby mohol navštíviť dentálneho hygienika, a preto chceme aj takýmto ľuďom umožniť nadobudnutie poznatkov o správnom čistení zubov, prostredníctvom videonahrávky, na ktorej je zaznamenaná správna technika potrebná pri liečbe parodontitídy.

Kľúčové slová:

zubný plak

zubný kameň

gingivitída

parodontitída

zápal

dentálna hygiena



Obsah:
  • Úvod 4
    1 Problematika a prehľad literatúry 5
    1.1 Anatómia zuba 5
    1.2 Stavba zuba 5
    1.3 Ako vyzerajú zdravé ďasná 5
    1.4 Ako spoznáme zapálené ďasná 6
    1.5 Zubný plak 6
    1.5.1 Problémy zapríčinené zubným plakom 6
    1.6 Zubný kameň 6
    1.6.1 Vznik 6
    1.6.2 Odstránenie 7
    1.7 Gingivitída 7
    1.7.1 Príznaky 7
    1.7.2 Riziká zápalu 7
    1.7.3 Výskyt 8
    1.7.4 Liečba 8
    1.8 Parodontitída 8
    1.8.1 Priebeh 8
    1.8.2 Liečba 9
    1.9 Dentálna hygiena 9
    1.9.1 Bassova metóda 9
    2 Ciele práce 10
    3 Materiál a metodika 11
    4 Výsledky práce a diskusia 13
    5 Závery práce 17
    6 Zhrnutie 18
    7 Resumé 19
    8 Zoznam použitej literatúry 20
    PRÍLOHY

Zdroje:
  • Kovaľová, E. – Čierny, M. – Dřízhal, I. et al: Zdravé zuby po celý život alebo kedy bude mať Slovák zdravý chrup?. Košice: Expolly, 2001. 63 s. ISBN 80-968593-0-7.
  • Siebert, T. Parodontológia - Parodontitída - Parodontóza - Parodontológ. In Oskar. [online]. 6/4 2011. [cit:2008]. Dostupné na internete: http://www.oskarsk.sk/index.php?ID=188&l=sk
  • Schill, A. Gingivitída. In K zubárovi sa nechodí na poslednú chvíľu, alebo prečo chodiť na preventívnu prehliadku. [online]. 10/4 2011. [cit: 2008]. Dostupné na internete: http://www.kzubarovi.sk/gingivitida.html