Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 034   projektov
0 nových

Kliešte a ich zdravotný dopad na človeka

«»
Prípona
.doc
Typ
ročníková práca
Stiahnuté
9 x
Veľkosť
3,2 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
42808
Posledná úprava
14.01.2014
Zobrazené
3 641 x
Autor:
daniel.guryca
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Tému kliešte a ich zdravotný dopad na človeka som si vybral preto, lebo ma táto skupina cudzopasných živočíchov zaujala už ako malého chlapca. Rád chodím s rodičmi a starými rodičmi na chatu, kde často chodíme do lesa zbierať hríby. Už od malička ma rodina upozorňovala na riziko „chytiť“ kliešťa a ako sa mám voči nemu chrániť, lebo prenáša nebezpečné choroby ktoré môžu ohroziť naše zdravie. Zaujalo ma najmä pútavé rozprávanie mojej babiny o kliešťoch a chorobách ktoré môžu preniesť.
Nedávno som pozeral prírodopisný film o kliešťoch a dozvedel som sa že sú považované za najkrvilačnejší „hmyz“ na svete. Zaujala ma ich stavba tela, vývojové štádiá, schopnosť prežitia a obrovský počet druhov. Aj napriek tomu že je kliešť maličký vie narobiť kopec problémov a nepríjemností a to je fascinujúce čo takýto malý tvor dokáže. Jeho telo je dokonale prispôsobené na parazitárny spôsob života.
Kliešť je skrytá hrozba pre ľudí najmä ak pracujú v lese, alebo často trávia voľný čas v prírode, najmä v oblastiach v ktorých sa kliešte hojne vyskytujú. Prisatého kliešťa veľa krát včas nespozorujeme. Najznámejší je kliešť obyčajný, druh z čeľade kliešťovitých., ktorý sa živí krvou zvierat, menších hlodavcov, vtákov a ľudí. Nebezpečný je tým, že môže byť nositeľom a prenášačom viacerých závažných ochorení na človeka ako je napríklad kliešťová encefalitída. Ešte v dávnych časoch keď sa nepoznala úloha kliešťov ako prenášačov ochorení, ľudia si nevedeli vysvetliť záhadné úmrtia „ zo dňa na deň“ a fakt, ako môže silný človek v priebehu pár dní tak zoslabnúť a zomrieť.
Dnes sa už na šťastie vieme proti kliešťom brániť čím môžeme znížiť riziko prenosu chorôb na človeka. Avšak význam kliešťov a nimi prenášaných chorôb v poslednom desaťročí stále narastá, pretože s globálnym otepľovaním sa ich výskyt rozširuje do oblastí v ktorých sa ešte nedávno nevyskytovali.

Kľúčové slová:

Kliešť

prenášače infekčných chorôb



Obsah:
  • 1. Úvod (Prečo som si vybral túto tému)
    2. Kliešte a ich biologická charakteristika (systematické zatriedenie, morfológia, vývoj kliešťov od vajíčka po imágo, parazitizmus jednotlivých vývojových štádií kliešťov - larva, nymfa, imágo)
    3. Druhy kliešťov a ich výskyt (druhy kliešťov a ich rozšírenie na Slovensku a v oblasti strednej Európy, biotopy, sezónny výskyt v mesiacoch roka, vplyv klimatických podmienok na výskyt kliešťov )
    4. Kliešte - prenášače infekčných chorôb
    5. Charakteristika chorôb prenášaných kliešťami a ich výskyt na Slovensku (kliešťová encefalitída, lymská borelióza, tularémia, anaplazmóza)
    6. Preventívne opatrenia (očkovanie proti kliešťovej encefalitíde, ako sa chrániť pred napadnutím kliešťami, ako správne vybrať kliešťa)
    7. Literatúra

Zdroje: