Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 035   projektov
0 nových

Ťažba a zásoby ropy v Ázii

«»
Prípona
.doc
Typ
referát
Stiahnuté
4 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
20942
Posledná úprava
12.03.2009
Zobrazené
7 744 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Ropa je dnes najdôležitejšou energetickou surovinou. Na celkovej spotrebe energie sa podieľa 40 percentami a predstavuje až 90 percent palív spotrebovaných v doprave. Ropa je unikátna surovina s extrémne vysokou energetickou hustotou, od využitia ktorej je závislá prakticky každá krajina. Na úvod niekoľko faktov: spotreba ropy sa zvyšovala počas 87 z posledných 100 rokov. Zvyšných 13 rokov boli mimoriadne obdobia (vojny, ekonomické depresie). Ani v jednom roku, keď bol zaznamenaný rast HDP, nedošlo k zníženiu spotreby ropy. Previazanosť rastu ekonomiky a dostatku lacnej ropy je obrovská. No nájsť nové ložiská je stále zložitejšie. Pred polstoročím bola svetová spotreba asi 4 mld. barelov ročne a objavených bolo cca. 30 mld. barelov v nových ložiskách. Dnes je situácia opačná – spotreba je 28 mld. barelov (2005) a objavených bolo menej ako 7 mld. barelov.

Ťažba ropy v Ázií je sústredená v nasledujúcich štátoch resp. oblastí
· štáty SNŠ – Rusko, Kazachstan, Uzbekistan, Azerbajdžan
· Blízky východ a krajiny Perzského zálivu- Bahrajn, Katar, Kuvajt, Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty, Irak, Irán .
Krajiny okolo Perzského zálivu produkujú v súčasnosti 27 % celkovej svetovej produkcie ropy a vlastnia 66 % celkových ropných rezerv.


Kľúčové slová:

ropa

ázia

zásoby ropy v ázii



Zdroje: