Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Sociálna psychologia - chyby vo vnímaní iných

«»
Prípona
.doc
Typ
referát
Stiahnuté
5 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
35894
Posledná úprava
13.06.2011
Zobrazené
1 295 x
Autor:
lusee
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
4.) Prvý dojem a aktuálny dojem – Predpokladajme, že sa zúčastníte kurzu, v ktorom je polovica vyučovacích hodín veľmi nudná a druhá polovica veľmi zaujímavá. Na konci semestra hodnotíte kurz aj vyučujúceho. Bolo by vaše hodnotenie priaznivejšie keby sa nudné hodiny uskutočnili v prvej polovici semestra a zaujímavé v druhej? Alebo by bolo lepšie keby to bolo naopak?

Ak to, čo prichádza prvé má najväčší vplyv, ide o efekt prvého dojmu. Ak má najväčší vplyv to, čo prichádza posledné (alebo je najčerstvejšie) ide o efekt nedávnosti. V klasických štúdiách o týchto efektoch v ľudskom vnímaní študenti vnímali pozitívne človeka, ktorý im bol popísaný ako „inteligentný, usilovný, impulzívny, kritický, húževnatý a závistlivý“ než človeka s popisom „závistlivý, húževnatý, kritický, impulzívny, usilovný, inteligentný“. Je tu jasne viditeľná tendencia využiť prvú informáciu ako zdroj všeobecnej predstavy o človeku a neskoršie informácie k upresneniu tejto predstavy. Prvá informácia pomáha vytvoriť si schému o danej osobe.

Ako náhle si ju vytvoríte, pravdepodobne budete odmietať informácie , ktoré jej odporujú. Jednou zo zaujímavých praktických aplikácií týchto efektov je skutočnosť, že prvý dojem je pravdepodobne najdôležitejší. Schéma, ktorú si druhí o vás vytvoria funguje ako filter prepúšťajúci alebo blokujúci ďalšie informácie o vás. Ak je prvotná schéma pozitívna, druhí si budú lepšie pamätať pozitívne veci o vás, pretože potvrdzujú ich schému. Je taktiež pravdepodobnejšie, že budú interpretovať ako pozitívne aj informácie, ktoré sú dvojznačné....  

Kľúčové slová:

Pygmalion efekt

efekt prvého dojmu

efekt nedávnosti

vnímavosť



Obsah:
  • 1.) Implicitná teória osobnosti
    2.) Haló efekt
    3.) Sebanaplňujúce predpovede
    4.) Prvý dojem a aktuálny dojem
    5.) Stereotyp
    6.) Atribúcie

Zdroje:
  • De VITTO, J.A.: Základy mezilidske komunikace.Praha: Grada Publishing a.s., 2008. 87-97