Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 035   projektov
0 nových

Kolonizácia Afriky

«»
Prípona
.doc
Typ
referát
Stiahnuté
8 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
20725
Posledná úprava
08.03.2009
Zobrazené
4 369 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Afrika, geografickou polohou blízka Európe, sa do záujmu európskych národov dostala veľmi neskoro, zvlášť ak neberieme do úvahy stredomorské pobrežie. Príčiny neskorého poznávania a objavovania Afriky, v porovnaní napríklad s Amerikami, nájdeme vo fyzickej aj ekonomickej geografii tohto kontinentu.
Afrika je veľmi málo členitá a má aj málo vhodných prirodzených prístavov. Európa ich má najmenej 100, Afrika len 12 z toho 5 v Stredomorí. Na západe, kde spoznávali Afriku Portugalci, pri začatí plavieb, ktoré ich mali priviesť do Indie, siaha až k pobrežiu Sahara, ktorá oddeľovala Stredomorie od „čiernej“ Afriky dokonalejšie než oceán a preto dávali európske štáty aj neskôr, aby dosiahli africké trópy, prednosť dlhšej, ale rýchlejšej a bezpečnejšej plavbe po mori. Na mnohých miestach je africké pobrežie v dlhých líniách ťažko prístupné pre silné vlnobitie, miešajú sa tu teplé Atlantické prúdy s chladnými antarktickými a v oblasti Hornej a Dolnej Guineje zasa robilo problémy plytké a bahnité mangrovníkové pobrežie.
Veľkou prekážkou ciest, ktoré smerovali do vnútrozemia bolo to, že rieky neboli veľmi splavné. Od ústia je splavná len krátka časť, pretože nížinný pobrežný pás je úzky. Kontinent je z väčšej časti náhornou plošinou, ktorá smerom k okrajom prudko klesá. Rieky tečúce po náhornej plošine dosiahnu oceán až po prekonaní veľkých výškových rozdielov. Ale ani stredné a horné toky nie sú obyčajne súvislo splavné. Buď aj tam nájdeme katarakty, ktoré ich zase rozdeľujú na úseky, alebo niektoré časti tokov majú kolísavý vodný stav.
Ale uvedené fyzickogeografické podmienky samy osebe nemohli s presvedčivosťou vysvetliť, prečo bola Afrika tak neskoro preskúmaná a obsadená Európanmi. Boli tu aj iné príčiny. Npríklad strach Európanov z afrických chorôb ako malária, žltá zimnica či spavá nemoc. A taktiež to bola arabská invázia a rozšírenie islamu v severnej Afrike a neskoršia príslušnosť tejto oblasti k osmanskému impériu. Tým bol pre kresťanskú Európu práve najbližší breh Afriky neprístupným po dobu najbližších tisíc rokov. Poznanie a zaberanie vnútrozemia preto začali Európania na juhu, od najvzdialenejšieho pobrežia.


Kľúčové slová:

afrika

kolonizácia

otrok

kolonizácia afrriky



Zdroje: