Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Delfín

«»
Prípona
.doc
Typ
referát
Stiahnuté
0 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
17384
Posledná úprava
05.02.2009
Zobrazené
2 175 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Delfíny priťahovali pozornosť človeka už v staroveku, možno ešte aj skôr. Už zo starovekého Grécka sa zachovalo množstvo viac či menej senzačných správ o delfínoch zachraňujúcich ľudí zo stroskotaných lodí alebo odháňajúcich žraloky. Tešili sa veľkej úcte, o čom svedčí aj fakt, že slávna delfská veštiareň bola postavená na mieste, kde niekoľko delfínov vyplávalo na breh a zahynulo. Príbehy o neobvyklých schopnostiach veľrýb sa objavovali aj v priebehu ďalších storočí a veľa z nich sa zachovalo dodnes.
V päťdesiatych rokoch dvadsiateho storočia sa na veľryby, zvlášť na delfíny, začala obracať pozornosť vedcov najmä v USA. Delfíny začali zaujímať vedecké kruhy najmä z dvoch dôvodov: Po prvé to bol takmer dokonalý hydrodynamický tvar ich tela, ktorého poznanie by mohlo viesť ku zlepšeniu technológií konštrukcie torpéd, po druhé to boli pozoruhodné výsledky, ktoré delfíny dosiahli v „inteligenčných testoch“ v porovnaní s inými cicavcami. Zoológovia už skôr upozornil na existenciu akejsi „delfínej reči“ a podľa nich existovala možnosť, že by delfíny mohli zvládnuť aj ľudskú reč a človek by sa po prvý raz mohol „na úrovni“ dorozumieť s iným živočíšnym druhom. Táto možnosť bola veľmi lákavá, takže vznikol úplne nový odbor – delfínológia. Ihneď sa začalo pracovať na pokusoch o dorozumievanie. Väčšinou boli používaní zástupcovia druhu delfín skákavý ( Tursiops truncatus ). Optimizmus vedcov bol až taký, že niektorí sa nechali zlákať k unáhleným predpovediam, vyslovovaniu nepotvrdených záverov a nedôslednosti. Zakrátko sa ale ukázalo, že pôvodne predpokladané časové úseky sú prikrátke a odhady začali byť uváženejšie.
V priebehu rokov sa menili vedecké metódy, ale aj samotný prístup k delfínom. V súčasnosti síce ešte neexistuje delfín, ktorý by plynule hovoril ľudskou rečou, ale viac ako 30 rokov výskumu a záujmu predsa prinieslo viditeľné výsledky: ľudia dnes chápu delfíny ako tvory človeku viac-menej rovnocenné a prejavujú snahu o zblíženie. Delfíny sú dnes využívané ako zdroj pozitívnej motivácie pri učení mentálne či fyzicky postihnutých osôb, podobne ako napr. kone.

Kľúčové slová:

delfín

biológia



Zdroje:
  • Cousteau, J. Y.: Velryba. Mladá fronta. Praha. 1977 ( The Whale. Doubleday & Comp., Inc. New York. 1972 ) Gottlieb, S.: Animals in the Service of Military
  • LeVasseur, K. W.: Dolphin Mental Abilities Paper
  • Lilly, J. C.: Člověk a delfín. Mladá fronta. Praha. 1968 ( Man and Dolphin. Pyramid Publications, Inc. 1964 )
  • Norris, K. S.: Dolphins in Crisis. National Geographic Magazine, 9/ 1992, str. 2 – 36
  • Papáček a kol.: Zoologie. Scientia. Praha. 1994