Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Podnikové hospodárstvo - prednášky

«»
Prípona
.rar
Typ
prednášky
Stiahnuté
0 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
37396
Posledná úprava
26.04.2011
Zobrazené
972 x
Autor:
koleso
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
stvrta piata siesta siedma prednaska na podnikove hospodarstvo pisane na pc

Strojárenský podnik si kúpil v roku 2008 obrábací CNC stroj za 126 000 Eur. Náklady na dopravu boli 939 Eur náklady na inštaláciu 357 Eur, náklady na preklad manuálu 1 560 Eur. Stroj bol zaradený do prvej odpisovej skupiny, zostavte plán daňových odpisov CNC stroja: A, pre rovnomerné odpisovanie- O1= VC. ROS- 4 roky sa odpisuje ROS= 1/4 B, pre zrýchlené odpisovanie- O1= VC/K, On  


HORIZONTÁLNE VAZBY

Inštitucionalizované ekonomické centrum štátu vytvára podmienky na rozvoj podnikateľských aktivít, k čomu využíva: – fiškálnu politiku ( rozpočet, dane, dotácie, clá, a pod.) – monetárnu politiku ( množstvo peňazí v obehu, úrokové miery) – vedecko-technickú politiku ( účelová podpora rozvoja vedy a techniky, napr. formou grantov) – ekologickú politiku ( limity prečerpania prírodných zdrojov, stimulácia ekologicky vhodných technológii) – protimonopolnú politiku ( ochrana hospodárskej súťaže) – politiku zamestnanosti a sociálnu politiku ( zachovanie a zvyšovanie životnej úrovne) – zahranično-obchodnú politiku ( vytváranie podmienok pre liberalizáciu zahraničného obchodu opatreniami v oblasti ciel, cien, miezd, menových kurzov, úrokov, a pod.) V konkurenčnom prostredí tkvie motivácia podnikania.

Existencia monopolov či dominantného postavenia firiem nevytvára dostatočné impulzy na ich racionálne trhové správanie. Na podporu súťaživých konkurenčných vzťahov v SR: – Protimonopolný úrad – Zákon o ochrane hospodárskej súťaže Svetové podnikateľské prostredie sa vyznačuje: – globalizáciou ( prepájanie väčších hospodárskych celkov) – intelektualizáciou – infomatizáciou – akceleráciou – ekologizáciou – intenzifikáciou – flexibilitou a pod.  

Kľúčové slová:

hospodárska súťaž

podnikanie

monopol

obchod

podnik

majetok

financie

výroba



Obsah:
  • Životný cyklus podniku
    Stabilizácia podniku
    Podnikateľský plán
    Zrušenie a zánik podniku
    Príčiny úpadku