Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 035   projektov
0 nových

Maturitné zadania zo SJL - VYPRACOVANÉ (3. časť)

«»
Prípona
.zip
Typ
maturitné otázky
Stiahnuté
3 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
45173
Posledná úprava
09.06.2014
Zobrazené
1 150 x
Autor:
kristina.domanicka
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Zadanie 21

1. Vysvetlite opodstatnenosť témy prvej svetovej vojny v svetovej a slovenskej literatúre. Porovnajte vojnové zážitky literárnych postáv v ľubovoľných dielach a posúďte, ktorý autor najpresvedčivejšie odsúdil vojnu. Z úryvkov v ukážke č. 2 vyberte ten, ktorý najlepšie vystihuje pojem stratená generácia a objasnite ho.

2. Charakterizujte členenie slovnej zásoby z hľadiska expresivity. Porovnajte podčiarknuté slová v ukážke č. 1 a 3 a vysvetlite, ako nadobudli svoj kladný alebo záporný citový príznak. Zamyslite sa nad jazykovou kultúrou dnešnej slovenčiny a vymenujte faktory, ktoré by ju mohli zlepšovať. Povedzte, ktorá osobnosť verejného života (herec, politik, moderátor) je úrovňou svojho prejavu príkladom vysokej jazykovej kultúry.

Ukážka č. 1
Romain ROLLAND: Peter a Lucia


Peter si položil hlavu Lucii na kolená, do priehybov jej šiat, ako dieťa, spiace s tvárou pritúlenou k teplému matkinmu lonu. A Lucia bez slova rukami hladkala uši, oči, nos, pery milého. Drahé zduchovnelé ruky, ktoré ako v rozprávke sťaby mali ústočká na konci prstov! A Peter, vnímavá klaviatúra, vytušoval podľa vlniek, čo sa šírili prstami, všetky tie vzrušenia, prechádzajúce dušou milenkinou. Počul ju vzdychať prv, než vskutku vzdychala. Lucia si sadla, telo trochu predklonila a stiesnene tíško zastenala:
- Ó, Peter! Peter sa na ňu vzrušene díval.
- Ó, Peter! Čo sme to? Čo sa od nás chce?... Čo my chceme?... Čo sa v nás deje?... Ten kanón, tie vtáky, tá vojna, tá láska... tieto ruky, toto telo, tieto oči... Kde som to vlastne? A čo vlastne som?...

Kľúčové slová:

maturita

slovenčina

zadania

vypracované

slovenský jazyk



Obsah:
  • Vypracované maturitné zadania zo slovenského jazyka a literatúry. V každom zadaní je otázka, ukážky a odpoveď.

Zdroje:
  • internet, učebnice, vlastné zdroje