Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Rawlsova teória sociálnej spravodlivosti

«»
Prípona
.doc
Typ
esej
Stiahnuté
17 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
38252
Posledná úprava
19.11.2011
Zobrazené
2 425 x
Autor:
marthynka
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Významným prielomom v politickej filozofii, ktorý až do dnešných dní definuje pole debaty, bola Rawlsova teória spravodlivosti, publikovaná po prvý krát v roku 1971. Impulzom k jej formulovaniu boli podľa niektorých komentátorovo černošské nepokoje prebiehajúce v USA koncom 60.rokov. Rawls sa odvolával na Kanta a snažil sa prepracovať liberálnu teóriu štátu. Jeho teória patrí k významným etickým teóriám druhej pol.20. storočia, a nazýva sa tiež kontraktarianizmus. Ide o teóriu spravodlivosti, ktorá nadväzuje na tradíciu Johna Locka, Jeana Rousseaua a najmä Immanuela Kanta. Rawls, podobne ako neskôr aj L. Kohlberg považuje spravodlivosť za prvú cnosť spoločenských inštitúcii. Hlavným zmyslom spoločenskej spravodlivosti je podľa jeho názoru najmä rozdeľovanie statkov a takisto rozdeľovanie základných práv a povinností.

Kľúčové slová:

Rawls

sociálna spravodlivosť

Kant



Obsah:
  • Úvod
    Základ Imannuela Kanta
    Základné primárne statky
    Klasický utilitarizmus
    Bibliografia

Zdroje:
  • MATOUŠEK, O. a kol.: Základy sociální práce. Portál Praha, 2001, 2007
  • RAWLS, J.: Teória spravodlivosti. Hlavná idea spravodlivosti. In: O slobode a spravodlivosti. Liberalizmus dnes. Bratislava,: ARCHA 1993.
  • RAWLS, J.: Základní svobody a jejich priorita. Praha, In: Kis, J.: Současná politická filosofie. Praha,: OIKOYMENH 1997.
  • GLUCHMAN, V.: Teória spravodlivosti Johna Rawlsa. . In: Gluchman, V., Dokulil, M.: Súčasné etické teórie. Prešov, LIM 2000.